Menu
Foto: Paul Kleiven / NTB

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, lørdag 1. juni.

Av NTB | 01.06.2024 05:43:05

Arbeidsliv: Blir det brudd, vil 17 piloter bli tatt ut i streik fra arbeidstidens start i dag. Videre vil ytterligere 66 piloter gå ut i streik i tidsrommet fra mandag til fredag. Meklingen omfatter mange temaer, men de to viktigste er arbeidstid og økonomi. Pilotene krever blant annet en lønnsøkning på mellom 25 og 38 prosent over to år.

Partene i Norwegian-meklingen ble ikke enige innen fristen ved midnatt. Partene ble enige om å fortsette meklingen på overtid, og ved 5.30-tiden hadde det fortsatt ikke kommet melding om annet enn at meklingen fortsatt pågikk.

I år er det 1000 år siden kristenretten ble vedtatt på Mostratinget, satt av kong Olav Haraldsson og biskop Grimkjell. Dette regnes som starten på rettsstaten i Norge. Onsdag 29. mai til søndag 2. juni blir denne hendelsen feiret gjennom et jubileumsprogram på Moster, der det hele skjedde i 1024. I dag vil kronprinsparet delta, i tillegg til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

Bergen Pride arrangeres den første uken i juni hvert år og starter i dag. Selve paraden finner sted 8. juni. Bergen Pride er Norges nest største pridefestival, etter Oslo Pride. I dag er det parader i Odda, Jessheim, Aurskog-Høland og Tyssedal.

I dag skal det velges ny president på Island etter at nåværende president, Guðni Th. Jóhannesson, ikke ønsket å stille til gjenvalg. Til sammen tolv kandidater stiller, deriblant tidligere statsminister Katrin Jakobsdottir. Hun har ledet på meningsmålingene den siste tiden. Valglokalene stenger klokken 22 norsk tid, og resultatet kommer kort tid etter det.

I kveld klokken 21 møtes Borussia Dortmund og Real Madrid i Champions League-finalen. For Dortmund blir det den første mesterligafinalen siden 2013. Kampen spilles på Wembley i London. Dortmund stiller så å si sikkert med Julian Ryerson fra start.

Klokken 15.30 møter Casper Ruud argentinske Tomás Martín Etcheverry i Roland-Garros-turneringen i tennis. Torsdag slo nordmannen spanjolen Alejandro Davidovich Fokina og tok seg med det til 3. runde. Ruud er rangert som nummer 7 i verden. Roland-Garros, også kjent som French Open, arrangeres i mai og juni i Paris og er den andre av de fire årlige Grand Slam-turneringene.

(©NTB)

Flere nyheter: