Menu
Kuer slapper av i et fjøs på Jessheim. Illustrasjonsfoto: Javad Parsa / NTB

Det står bra til med norske dyr, viser dyrehelserapport

I Norge har vi fravær av mange av de mest alvorlige smittsomme sykdommene. Derfor er norsk dyrehelse blant den beste i verden, viser fersk rapport.

Av NTB | 27.04.2023 12:04:05

Kuriosa og kjendiser: – Den gode dyrehelsen vi har i Norge er et resultat av målrettet arbeid gjennom mange år, sier avdelingsdirektør for dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet ved Veterinærinstituttet, Merete Hofshagen, i en pressemelding.

Veterinærinstituttet lanserte torsdag Dyrehelserapporten for 2022, som er en status for norske landdyrs helse og velferd.

I Norge har man et lavt antibiotikaforbruk og lave nivåer av antibiotikaresistens, noe som vitner om god helse blant dyrene.

I november påviste Veterinærinstituttet storfetuberkulose i Norge – for første gang siden midten av 80-tallet. Tilfellet av storfetuberkulose var hos ei ku i Rogaland, som ble slaktet.

I 2022 rapporterte Veterinærinstituttet om flere mistanker om listeførte sykdommer enn på flere år.

– Heldigvis ble mange av mistankene avkreftet, sier Hofshagen.

– Den gode dyrehelsesituasjonen i Norge er ingen selvfølge, men noe vi aktivt må jobbe for å bevare. Det handler om et livsviktig samspill, at vi alle trekker i samme retning og jobber mot et felles mål, sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet.

– Dette krever god samhandling mellom myndigheter, husdyrnæringen, forskning og kunnskapsstøtteinstitusjoner.

Til tross for den gode dyrehelsen, hadde Norge et utbrudd av flere sykdommer som man virkelig ikke ønsker i 2022.

Mattilsynet forbereder seg på en reell økning av antall alvorlige sykdomsutbrudd i fremtiden. Klimaendringer, økt reisevirksomhet og innførsel og import av dyr er noen av årsakene.

(©NTB)

Flere nyheter: