Menu
Administrerende direktør i Deep Wind Offshore, Knut Vassbotn, ser et stort potensial for havvindkraft i Sverige. FOTO: Deep Wind Oddshore

Deep Wind Offshore styrker posisjonen i Sverige

Havvindutvikler Deep Wind Offshore har sendt inn søknad om å utvikle og drive et flytende havvindprosjekt utenfor Stockholm.

Av Egil M Solberg | 28.05.2024 08:55:02

Havvind: Den svenske regjeringen har mottatt den første søknaden om oppføring av en flytende havvindpark utenfor Stockholm, etter at Deep Wind Offshore nå har sendt inn sin plan for å bygge ut vindparken Erik Segersäll i Østersjøen. Elektrisitetsproduksjonen vil i første fase være på rundt 6,5 TWh, tilsvarende Stockholms bys totale årlige strømforbruk.

Med dette styrker havvindselskapet sin posisjon i det svenske markedet. Erik Segersäll er selskapets andre søknad om etablering av havvind i Sverige på kort tid. Den første søknaden, om den bunnfaste havvindparken Olof Skötkonung i Bottenhavet, ligger også på regjeringens bord og er videresendt til fylkesstyret i Uppsala.

– Etter tre år i det svenske markedet, er vi svært fornøyde med å ha levert inn søknader for ett bunnfast og ett flytende prosjekt. Vi har allerede nådd en viktig milepæl i det første prosjektet, som bekrefter at vi har en solid portefølje, sier CEO Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore.

Vil gi strøm til hele Stockholm-regionen

Den flytende vindparken Erik Segersäll er planlagt rundt 74 km øst for Nynäshamn, og kan nå strømforbrukere på fastlandet og på Gotland. Området er utpekt som energiområde, egnet for vindkraft, i Havs- og vattenmyndighetens forslag til nye planer, og vil ikke være synlig fra land.

Gjennom flere faser av utbygging, som vil gi en samlet årsproduksjon på inntil 19,5 TWh og tilsvare forbruket til Stockholm-regionens 2,5 millioner innbyggere. I første fase planlegges en strømproduksjon på 6,5 TWh, det samme som forbruket til Stockholms bys innbyggere.

Den bunnfaste vindparken Olof Skötkonung anslås på sin side å produsere inntil 7,5 TWh strøm per år, noe som tilsvarer store deler av Gävleborgs og Uppsala läns strømforbruk.

– Vi er godt etablert i Sverige, med lokale ansatte som driver frem prosjektene. Som i alle markedene vi er inne i vil vi samarbeide med leverandører rundt områdene vi utvikler og bidra til lokal verdiskaping, sier Knut Vassbotn.

Om Deep Wind Offshore

Internasjonal utvikler og eier av havvindparker, med hovedkontor i Norge og kontorer i Sverige og Sør-Korea.

Hovedeiere er Knutsen Group, Haugaland Kraft, Sunnhordland Kraftlag og Octopus Energy.

Selskapet har en portefølje på mer enn 10 GW, med 2 GW under eksklusiv utvikling i Sør-Korea, og har inngått samarbeid med bp i Sør-Korea og EDF Renewables på prosjektene i Norge.

Flere nyheter: