Menu
De to norske frivillige som ble skadd i et bombeangrep i Bakhmut i Ukraina, landet på Oslo lufthavn onsdag kveld. En av dem ble fraktet i båre. Foto: Heiko Junge / NTB

De to norske frivillige som ble skadd i Ukraina, har landet i Norge

De to norske frivillige hjelpearbeiderne Sander Sørsveen Trelvik og Simon Johnsen som ble skadd i Ukraina, landet onsdag kveld på Oslo lufthavn.

Av NTB | 08.02.2023 17:55:52

Krig og konflikter: Flyet kom fra Köln, bekrefter Forsvaret til NTB. De ankom klokka 17.37 i et SAS-fly og ble møtt av to ambulanser på den militære flyplassen på Gardermoen.

En av de skadde ble tatt med ut i ambulansen på båre, mens den andre gikk inn i ambulansen selv.

Klokka 18.17 kjørte de av gårde fra den militære flyplassen.

– Flygingen i dag har gått etter planen. De to norske hjelpearbeiderne var med det norske ambulanseflyet som ukentlig frakter syke og skadde ut av Ukraina. Det ble levert pasienter i Tyskland og flyet fortsatte videre til Norge med de to, sier beredskapsdirektør Steinar Olsen i Helsedirektoratet til NTB.

– Etter avtale med Sander Sørsveen Trelvik og Simon Johnsen kan vi bekrefte at de er om bord på flyet. Vi kan ikke kommentere hvor de skal transporteres videre etter at de har landet i Norge, sa beredskapsdirektøren til NTB tidligere onsdag.

Johnsen og Trelvik ble skadd i et bombeangrep i Bakhmut torsdag i forrige uke. En amerikansk frivillig ble drept i det samme angrepet.

– Nå vil de bli fulgt videre opp av det norske helsevesenet og Helsedirektoratet har slik sett ikke noe mer med dette å gjøre. Vår oppdrag med å få dem tilbake til Norge er avsluttet, sier Olsen etter at de to er landet på norsk jord.

– Situasjonen inne i Bakhmut er tøff, det er et blodbad, sier Simon Johnsen til NRK og forteller at han føler seg bedre.

Johnsen skulle ta imot medisinsk utstyr fra Norge til en verdi på 5 millioner, og dele ut utstyret til forskjellige sykehus i Ukraina sammen med en lokal organisasjon. Utstyret ble samlet av tre forskjellige sykehus i Nord-Norge.

Siden oppstart er over 700 pasienter blitt fraktet i ambulansebusser eller vanlige sykebiler ut av Ukraina og fløyet videre til land rundt i EU for behandling. Det er både pasienter som er syke og mennesker som er blitt såret i krigshandlinger.

– Norge er en del av en dugnad i Europa. Det er en stor operasjon fra oss i Norge og et godt bidrag, sier beredskapsdirektør Steinar Olsen til NTB.

Helsedirektoratet bekreftet tidligere onsdag at de to skulle lande i Norge onsdag kveld. De to ble fraktet ut av Ukraina og over til Polen der det norske Medevac-flyet som ukentlig flyr alvorlig syke eller krigsskadde ut til helsebehandling i ulike land i Europa.

Johnsen fikk hjernerystelse, mistet delvis hørselen på et øre, har brannskader på begge armene og ytre skader på hodet, skriver NRK. Sørsveen Trelvik fikk brannskader på 30 til 40 prosent av kroppen, to sprengte trommehinner og splinter i kroppen, sa hans mor til VG.

Regjeringen bestemte i mars i fjor at Norge skulle bidra med å frakte pasienter ut av Ukraina. Et ombygd SAS-fly som kan ta inntil 20 pasienter på båre om gangen, samt flere vanlige sittende passasjer, som en til to dager i uka fly mellom en flyplass øst i Polen og land i Europa.