Menu
Danmarks statsminister Mette Frederiksen ble overfalt på åpen gate i København fredag. Angrepet vekker sterke internasjonale reaksjoner. Foto: Jeremias Gonzalez / AP / NTB

Danmarks statsminister Mette Frederiksen angrepet i København

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ble fredag kveld angrepet av en mann på Kultorvet i København. Angrepet vekker sterke reaksjoner.

Av NTB | 08.06.2024 07:13:02

Politikk: Frederiksen ble slått av en mann på Kultorvet og er sjokkert over hendelsen, heter det i en uttalelse fra hennes kontor. Kontoret har ingen ytterligere kommentarer til saken.

Politiet i den danske hovedstaden bekrefter hendelsen, men har heller ingen kommentarer.

Politiet har pågrepet den de mener er gjerningsmannen.

Videre sier de at statsministeren satte seg ned på et bord på en kafé i nærheten. Avisa får fortalt av sjefen på kafeen at Frederiksen så ble plukket opp og ført bort av sikkerhetspersonell.

Den siste tiden har Fredriksen deltatt i valgkamp på vegne av Socialdemokratiets toppkandidat til EU-valget, Christel Schaldemose, i forkant av valget på nytt EU-parlament søndag.

Schaldemose opplyser til Ritzau at det ikke var i forbindelse med hennes valgkamp at Frederiksen var på Kultorvet.

– Jeg er forferdet over at noen i Danmark kan finne på å angripe statsministeren på åpen gate midt i København. Det er aldeles uhørt og helt uakseptabelt at man som politiker ikke kan ferdes fritt uten at man risikerer å bli utsatt for noe så motbydelig, sier Gade.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier at «et angrep på en demokratisk valgt leder også er et angrep på vårt demokrati».

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen fordømmer angrepet som en «avskyelig handling som går imot alt vi tror på og kjemper for i Europa».

Mest oppmerksomhet har attentatet mot Slovakias statsminister Robert Fico fått. Fico ble kritisk skadet da en mann skjøt ham flere ganger på kloss hold 15. mai. Landets myndigheter mener skytingen var politisk motivert.

I Tyskland har en rekke politikere blitt angrepet mens de har drevet valgkamp før EU-valget, blant dem sosialdemokraten Matthias Ecke som ble banket opp og lagt inn på sykehus i Dresden tidlig i mai.

Det fremgår ikke av uttalelsen om statsministeren ble fysisk skadet. To personer som hevder å ha sett angrepet, sier til Berlingske Tidende at gjerningsmannen ga Frederiksen et kraftig dytt, men at hun ikke falt i bakken.

Folketingets leder Søren Gade fordømmer angrepet.

Det har vært en oppgang i angrep mot politikere i opptakten til EU-valget, som avholdes denne helga.

(©NTB)

Flere nyheter: