Menu
Norges Fotballforbund og president Lise Klaveness har ennå ikke tatt stilling til Uefas siste beslutning om Russland. Foto: Heiko Junge / NTB

Danmark sier blankt nei til å spille mot russiske landslag – NFF vurderer saken

Danmark og England sier nei til Uefas nye linje om å sende aldersbestemte landslag ut i kamper mot Russland. I NFF er det ikke fattet noen beslutning.

Av NTB | 27.09.2023 11:12:59

Økonomi og næringsliv: Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

Etter kort tid meldte fotballforbundet i England at det ikke ville bli aktuelt å forholde seg til det grepet. Nå har danskene landet på samme ståsted.

– Vi kommer ikke til å se et dansk landslag som spiller mot et russisk landslag – uansett alder. Det vil jeg understreke. DBUs posisjon er den samme som den alltid har vært, sier kommunikasjonssjef i DBU, Jakob Høyer, til nyhetsbyrået Ritzau.

Samme melding kom fra Det engelske fotballforbundet (FA) tirsdag kveld. Hvis flere følger etter, kan det være begrenset hvem de russiske U17-lagene kan spille mot når de blir sluppet inn i varmen igjen.

«Meldingen om dette kom sent i ettermiddag, før landskampen mot Portugal. Vi har ikke rukket å vurdere dette», skriver kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Anderssen.

Fra dansk hold pekes det på at aktørene i europeisk fotball neppe står samlet i saken.

– Jeg vil vurdere at det er veldig ulike holdninger til dette rundt om i europeisk fotball. Vi har sett i andre debatter at Europa og europeiske fotballforbund ikke snakker med én stemme, sier kommunikasjonssjef Høyer.

Spørsmålet er hvilke konsekvenser det vil få dersom nasjoner som motsetter seg spill mot russiske landslag og ikke møter til kamp.

– Det skal vi forholde oss til hvis det skjer. Vi kan ikke se for oss en situasjon der Danmark må spille mot et russisk landslag, uansett alder, sier Høyer.

Det understrekes at kamper med russiske lag skal spilles uten Russlands flagg, nasjonalsang eller landslagsdrakt, og ikke på russisk jord.

– Ved å utestenge barn fra våre turneringer, vil vi ikke bare unnlate å sikre deres grunnleggende rett til en helhetlig utvikling, men direkte utsette dem for diskriminering, uttalte Uefa-president Aleksander Ceferin onsdag.

Norges J17-lag skal spille kvalifisering i Polen midt i oktober, G17-laget i Romania i november.

NTB har rettet en forespørsel til Norges Fotballforbund om hvilke linje de legger seg på i saken.

Styret i Uefa har bedt forbundets administrasjon om å foreslå en teknisk løsning som lar Russland delta i EM-kvalifiseringen i de yngste årsklassene selv om trekningen allerede er foretatt.

(©NTB)