Menu
Cyril Ramaphosa ble fredag tatt i ed da nasjonalforsamlingen i Sør-Afrika trådte sammen for første gang siden valget. Foto: Jerome Delay / AP / NTB

Cyril Ramaphosa gjenvalgt som president i Sør-Afrika

Som ventet ble Cyril Ramaphosa gjenvalgt som president i Sør-Afrika etter at ANC fikk på plass en regjeringskoalisjon.

Av NTB | 14.06.2024 23:23:03

Politikk: For første gang på 30 år har ANC (African National Congress) ikke lenger rent flertall i nasjonalforsamlingen. Fredag samlet de folkevalgte seg for første gang siden valget 29. mai, og en av oppgavene var å velge president.

Ramaphosa fikk 283 av stemmene. Julius Malema, som er leder for opposisjonspartiet Economic Freedom Fighters (EFF) på ytre venstre fløy, fikk 44 stemmer i avstemningen i nasjonalforsamlingen sent fredag kveld.

Presidenten velges for fem år og kan gjenvelges én gang. Dette blir Ramaphosas andre hele periode. Han overtok da Jacob Zuma trakk seg i 2018 og satt ut Zumas periode før han i 2019 ble valgt til president for fem år.

Tidligere fredag uttalte Democratic Alliance (DA) at partiet kom til å stemme på Ramaphosa, som del av prinsippavtalen som ble inngått dagen i forveien med AFC om å danne koalisjonsregjering.

På andre plass kom det markedsliberale høyrepartiet Democratic Alliance (DA) med 22 prosent av stemmene.

– Måten å redde Sør-Afrika på, er å bryte ANCs rene flertall og vi har klart det, sa opposisjonsleder John Steenhuisen da valgresultatet var klart.

Ekspresident Jacob Zumas parti uMkhonto we Sizwe (MK) fikk litt over 14 prosent av stemmene, mens EFF sikret seg litt over 9 prosent.

Over 50 partier kjempet om sørafrikanernes gunst, men de fleste fikk bare en marginal del av stemmene.

Nå gjenstår mange spørsmål om hvordan fordelingen i en ny regjering vil se ut.

Ramaphosa spilte under valgkampen på ANC suksess de siste 30 årene, men kritikere uttalte at han ikke har presentert noe særlig som kan bane vei for nye løsninger når det gjelder å håndtere landets største utfordringer.

Etter valget i mai oppfordret Ramaphosa til å bygge bro på tvers av ideologi og rase, til det beste for landet.

DA-leder John Steenhuisen tok opp igjen dette sporet før avstemningen i nasjonalforsamlingen fredag.

– Fra i dag skal DA være med på å styre Sør-Afrika i samarbeidets og samholdets ånd, sa han.

Steenhuisen kalte det nye regjeringssamarbeidet «et historisk skritt fremad».

Sør-Afrika sliter med stor arbeidsledighet og svak økonomisk vekst, samtidig som det er enorme forskjeller mellom fattig og rik.

ANC har vunnet overlegent i hvert eneste valg siden landets første demokratiske valg i 1994. Ved forrige valg for seks år siden fikk ANC 57,5 prosents oppslutning. Denne gangen greide det så vidt å sikre seg 40 prosent av stemmene, og har for første gang ikke flertall i nasjonalforsamlingen.

ANC har 159 av de 400 setene i den nye nasjonalforsamlingen. DA har fått 87 representanter. Med seg i koalisjonsregjeringen får de to partiene følge av det sosialkonservative Inkatha Freedom Party og høyrefløypartiet Patriotic Alliance.

– Sørafrikanerne forventer at partiene de har stemt på, skal finne et felles ståsted, overvinne ulikhetene seg imellom og handle samlet til alles beste. Det er det sørafrikanerne har sagt i valget, uttalte han.

(©NTB)

Flere nyheter: