Menu
NFF vurderer endring av cupen. Foto: Lise Åserud / NTB

Cupomlegging kan gi historisk omspill om Europa-billett i norsk fotball

Fotball-NM for menn vurderes endret permanent fra neste år. De kan føre til en unik situasjon med omspill om retten til å representere Norge i Europa.

Av NTB | 23.05.2023 13:09:11

Økonomi og næringsliv: Sist søndag ble 2022-utgaven av fotball-NM avsluttet med vårfinale mellom Lillestrøm og Brann på Ullevaal. Onsdag starter veien mot 2023-finalen på Ullevaal i desember.

Samtidig pågår det et arbeid for å se på en mulig permanent omlegging av cupen fra og med neste sesong. Et NFF-nedsatt utvalg, ledet av Brede Hangeland, skal kartlegge og vurdere ulike alternativer.

Tirsdag skriver Norges Fotballforbund på sine nettsider at den gode opplevelsen med cupfinale på våren i år aktualiserer spørsmålet om NM-finalen permanent bør flyttes til vår.

Hangeland-utvalget skal vurdere fordeler og ulemper ved en slik løsning. Den endelige avgjørelsen tas av forbundsstyret.

Skulle utvalget konkludere med at en vårfinale er den beste løsningen, vil det samtidig raskt få konsekvenser. Vinneren av cupen vil også i framtiden være sikret spill i Europa.

– Skulle vi etter en god prosess bestemme oss for en omlegging av NM for herrer til våren, vil vi forut for Uefa-konkurransene 2024/25 stå med to vinnere av NM, som er vinneren av NM 2023 som kåres 10. desember i år og vinneren av NM 2024 som vil bli kåret våren neste år. Dette betyr at det vil bli gjennomført en kvalifisering/playoff mellom vinneren av NM 2023 og NM 2024 for en plass i Uefa sine turneringer i 2024/25, sier generalsekretær Løken.

Andre er skeptiske til å endre på tradisjonen med cupfinale som avslutter sesongen før jul.

– Et eget mål for utvalgsarbeidet er å innhente tilstrekkelig fakta og innsikt om status og trender for norsk toppfotball (herrer) slik at vi alle kan ha et reelt bilde av hvor vi står og er på vei i den profesjonelle delen av norsk fotball, sier Løken.

Hangeland-utvalget skal etter planen være klar med sin innstilling etter sommeren. Deretter havner saken på bordet til styret i NFF.

Utvalget skal foruten cupen se på terminlister og konkurransestruktur i norsk fotball for årene 2024 og 2025. Det gjelder Eliteserien og 1. divisjon for menn.

Ved siden av Hangeland består utvalget av representanter fra Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF) og klubbene i de to nevnte divisjonene.

– I denne fasen er det viktig at vi ikke utelukker alternativer, men tar oss tid til å drøfte de ulike forslagene på en god måte. En eventuell omlegging til gjennomføring av NM på våren vil i så fall være et av flere innspill som vil diskuteres, sier NFFs generalsekretær Karl-Petter Løken i en uttalelse.

Flere stemmer i Fotball-Norge har uttalt seg positivt til en endring av cupen de siste sesongene. Blant dem er Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen.

(©NTB)

Flere nyheter: