Menu
Dairo Antonio Usuga, her iført hjelm og håndjern, ledet i to tiår det beryktede Clan del Golfo-kartellet som smuglet store mengder narkotika til USA. I 2021 ble han pågrepet og året etter ble han utlevert til USA der han tirsdag ble dømt til 45 års fengsel. Foto: Pressetjenesten til Colombias president / AP / NTB

Colombiansk narkobaron dømt til 45 års fengsel i USA

Den colombianske narkobaronen Dairo Antonio Usuga David, bedre kjent som Otoniel, er dømt til 45 års fengsel i USA.

Av NTB | 08.08.2023 19:34:32

Kriminalitet og rettsvesen: 51 år gamle Otoniel ledet tidligere Clan del Golfo-kartellet og har vært omtalt som den mest voldelige narkobaronen siden Pablo Escobar.

Narkotikakartellet består av rundt 1000 væpnede menn, mange av dem tidligere medlemmer av høyreorienterte militsgrupper i Colombia.

Otoniel selv var tidligere medlem av den venstreorienterte geriljagruppen EPL, men sluttet seg senere til høyreorientert milits og viet seg til narkotikasmugling.

Han ble pågrepet nær grensa til Panama i oktober 2021. Et drøyt halvår senere ble han utlevert til USA mot løfte om at han ikke ville få livstid i fengsel der.

Under rettssaken i en føderal domstol i New York sa Otoniel seg skyldig i tiltalen som lød på omfattende smugling av narkotika til USA. Tirsdag fikk han dommen, som lyder på 45 års fengsel.

– Han ga ordre til drap, kidnappinger og tortur av rivaler, samt av personer han trodde samarbeidet med politiet, heter det i dommen.

– Den tiltaltes ønske om kontroll og hevn kan ganske enkelt ikke overdrives, heter det videre.

(©NTB)

Flere nyheter: