Menu
Casper Ruud jubler etter å ha slått Alexander Zverev i semifinalen i Roland-Garros. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Casper Ruud klar for Roland-Garros-finale mot Djokovic – utklasset Zverev

Casper Ruud er finaleklar i Roland-Garros for annet år på rad. Han utklasset Alexander Zverev i tre strake sett og møter Novak Djokovic i søndagens finale.

Av NTB | 09.06.2023 21:28:59

Sport: Enten blir serberen førstemann i verden med 23 Grand Slam-titler eller så blir Ruud første norske Grand Slam-mester. I semifinalen vant 24-åringen fra Snarøya 6-3, 6-4, 6-0.

– Jeg gikk ut og prøvde å spille uten å tenke for mye, uten for mange følelser, om det gir mening. Alle som har nådd så langt har gjort det bra, så jeg prøvde å ta bort presset. Jeg spilte veldig bra, og dessuten gikk ting heldigvis min vei gjennom hele kampen, sa Ruud i seiersintervjuet på banen rett etter kampen.

Han har nå tatt seg til finale i tre av de fem siste Grand Slam-turneringene.

– Jeg kom ikke hit og tenkte at jeg var favoritt til å nå finalen, slett ikke. Jeg tar en kamp av gangen og ser hvordan det går. Dette er like gøy som de tidligere gangene, og forhåpentlig er alle gode ting tre, sa han.

Han har ingen illusjoner om at han blir favoritt søndag.

– Nei, det blir tøft. Jeg møtte Rafa (Nadal) i fjor, Novak i år. Det er to av de vanskeligste motstanderne i tennishistorien. Jeg blir underdog, men jeg får prøve å spille uten for mange følelser, nyte det og smile mye, sa han.

– Novak er ute etter sin 23. tittel, jeg min første, men jeg skal gi alt.

På stillingen 3-3 satte Ruud inn støtet ved å bryte motstanderens serve blankt. Så holdt han serven to ganger og kunne juble for ny settseier etter en time og 37 minutters spill.

I tredje sett brøt Ruud direkte og vendte deretter 0-30 til seier i egen serve og 2-0-ledelse. Så brøt han igjen etter å ha avverget tre gameballer. Zverev dobbeltfeilet på bruddballen, og med 3-0 pekte alle piler norsk vei.

Ruud brøt Zverev for tredje gang på rad og servet deretter hjem matchen etter vel to timers spill.

I fjor var Ruud i sin første Grand Slam-finale i samme turnering. Da tapte han klart for gruskongen Rafael Nadal, som nå er ute med skade.

Zverev brøt tilbake direkte i et game som alene varte ti minutter. Ruud avverget fire bruddballer før han selv fikk en gameball han ikke greide å utnytte. Zverev omsatte sin femte bruddball og fikk sitt første game.

I egen serve fikk han trøbbel igjen. Ruud fikk tre bruddballer på 0-40. Zverev slo tilbake og berget deuce, men på Ruuds fjerde bruddball i gamet slo tyskeren ut.

Ved hjelp av to ess gikk Ruud opp i 4-1, før Zverev for første gang holdt serven. Ruud holdt serven igjen og spilte seg deretter til en settball i Zverevs serve, men måtte etter en serverdig ballveksling se både den og gamet gå tyskerens vei. I stedet servet han hjem settet, etter først å ha avverget en bruddball.

– De to første settene var tøffe, men i tredje sett tenkte jeg at nå leder jeg 2-0, så da kan jeg slippe meg litt mer løs. Og så gikk alt inn. Jeg returnerte bra, slo fine vinnere, og samtidig falt Sasha (Zverev) kanskje litt i nivået, sa Ruud i Eurosport-intervju med Mats Wilander.

– Kanskje kan dette være med å snu året for meg. Det er et fantastisk resultat for meg, mot en av de beste i verden, sa Ruud.

Zverev er ranket på 27.-plass, men han var nummer to da han ble langtidsskadd i Paris for ett år siden.

Det var første møte på grus for de to spillerne som i fjorårets turnering tapte for gruskongen Rafael Nadal. Zverev ble stoppet av ankelskade i semifinalen, Ruud ble utklasset i finalen da Nadal tok sin 14. Roland-Garros-tittel.

Søndag skal det kåres en ny konge av Roland-Garros. Ruud kunne knapt fått vanskeligere motstand enn formsterke og uhyre rutinerte Djokovic, men han har selv dokumentert meget sterk form.

Ruud fikk en ypperlig start og brøt Zverevs to første servegame på vei mot 6-3-seier i første sett etter 49 minutter. Det andre settet innledet tyskeren best. Han holdt serven greit de første gangene, mens Ruud måtte avverge tre bruddballer på 0-40 før han ved å vinne fem poeng på rad utlignet til 2-2.

Det så bra ut for Ruud allerede fra start i kveldskampen. Etter å ha vunnet sitt første servegame spilte han seg til en bruddball på 30-40 i tyskerens serve og utnyttet den med et sterkt vinnerslag i hjørnet. Etter seks minutter sto det 2-0.

Ruud viste psykisk styrke i neste sett da Zverev truet med å slå tilbake. For annen gang i kampen avverget han tre bruddballer på 0-40, og denne gang halte han også i land gamet.

(©NTB)

Flere nyheter: