Menu
Den 98 år gamle krigsveteranen Yaroslav Hunka (høyre) venter på den ukrainske president Volodymyr Zelenskyj i det canadiske parlamentet. Han ble framstilt som krigshelt av parlamentspresidenten, men det viser seg at han jobbet for nazistene under jødeutryddelsene under krigen. Foto: Patrick Doyle/The Canadian Press via AP / NTB

Canadisk politiker unnskylder ros av ukrainsk veteran som skal ha kjempet for nazistene

Lederen for parlamentet i Canada beklager at han kom til å rose en ukrainsk veteran som kjempet for nazistene under andre verdenskrig.

Av NTB | 25.09.2023 11:12:37

Politikk: Hendelsen skjedde i forbindelse med president Volodymyr Zelenskyjs besøk i parlamentet i Ottawa til stor jubel og applaus. Lederen i nasjonalforsamlingen, Anthony Rota, roste i anledning besøket den 98 år gamle ukrainske immigranten Yaroslav Hunka.

Rota omtalte Hunka som en ukrainsk-canadisk veteran som under den andre verdenskrig kjempet for ukrainsk uavhengighet fra Russland. Hunka ble betegnet som en ukrainsk og canadisk helt.

Dokumentasjonssenteret Venner av Simon Wiesenthal sa at den canadiske omtalen ser bort fra det grusomme faktum at Hunka tjenestegjorde i 14. våpengrenaderdivisjon, en nazienhet, hvis forbrytelser mot menneskeheten under holocaust er veldokumentert, heter det i en uttalelse.

– En unnskyldning er på sin plass til enhver som overlevde holocaust, og til krigsveteraner som kjempet mot nazistene. Det trengs også en forklaring på hvordan dette individet kom seg inn i det canadiske parlamentet og mottak anerkjennelse fra parlamentspresidenten og en stående ovasjon, skriver Venner av Simon Wiesenthal.

– Dette var helt og holdent mitt initiativ. Jeg vil framføre min dypeste unnskyldning overfor jødiske samfunn i Canada og resten av verden, sa Rota.

Statsminister Justin Trudeaus kontor avviste å ha hatt noe som helt med arrangementet i parlamentet å gjøre. I en melding på X/Twitter heter det at verken statsministerens kontor eller den besøkende ukrainske delegasjon hadde fått vite noe om hva som skulle skje i salen.

Det jødiske dokumentasjonssenteret kaller uttalelsen sjokkerende og dypt urovekkende.

Den liberale politikeren Rota kom med en full unnskyldning søndag og sa at han etter hvert hadde fått tilgang til mer informasjon.

(©NTB)

Flere nyheter: