Menu
Røyk fra skogbrannene i naboprovinsen Quebec siger inn over den canadiske hovedstaden Ottawa. Quebec ber om hjelp fra flere andre land til håndtere skogbrannene. Minst 114 av dem var ute av kontroll mandag. Foto: Spencer Colby / The Canadian Press / AP / NTB

Canada frykter sin verste skogbrannsesong – provins ber om internasjonal hjelp

Provinsen Quebec kjemper mot over 160 skogbranner og ber om internasjonal hjelp. Canada stålsetter seg for det som kan bli tidenes verste skogbrannsesong.

Av NTB | 06.06.2023 10:38:44

Ulykker og naturkatastrofer: Med mer enn 480 brannmannskaper på bakken kan Quebec håndtere rundt 30 branner, ifølge Quebecs førsteminister François Legault. Vanligvis sender andre provinser brannmannskaper når det trengs.

– Når jeg snakker med førsteministrene i andre provinsene, sier de at de har hendene fulle, sa Legault mandag. Fredag ettermiddag var det 324 aktive skogbranner i Canada, og mandag morgen hadde antallet økt til 413. Det fortsatte å stige utover dagen.

Provinsen Nova Scotia, som også nylig ble rammet av skogbranner, har fått regn og har dermed kunnet sende slukningshelikoptre til Quebec.

I tillegg er ytterligere 200 brannmannskaper på vei fra Frankrike og USA, ifølge Legault. Han sier videre at det pågår samtaler med Costa Rica, Portugal og Chile, i håp om å hente inn mer hjelp.

– Modellene våre viser at hele sommeren kan bli en spesielt alvorlig skogbrannsesong, sier statsminister Justin Trudeau, mens landets minister for naturressurser går enda litt lenger.

– Dersom vi fortsetter i samme spor som nå, kan dette helt klart bli Canadas verste skogbrannsesong noensinne, sier Jonathan Wilkinson.

Tjenestemenn har påpekt at de siste månedens tørre og varme vær antas å vedvare ut august måned.

Minst 114 skogbranner er ute av kontroll i Quebec, og mer enn 10.000 mennesker har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. På landsbasis har rundt 120.000 måttet forlate hus og hjem den siste måneden. 26.000 har fortsatt ikke kunnet flytte hjem.

Fra British Columbia i vest til Nova Scotia i øst har rundt 3,3 millioner hektar blitt flammenes rov så langt. Det tilsvarer rundt en tidel av Fastlands-Norges areal eller et område på størrelse med Vestland fylke.

(©NTB)

Flere nyheter: