reklame for Sheiken Bowling
Menu
Flertallet i Bystyret i Bergen har ikke lenger tillit til skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap). Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Byrådet i Bergen går av

Byrådsleder Roger Valhammer sier at byrådet går av, etter at flertallet i bystyret i Bergen gikk inn for mistillit mot skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap).

Av NTB | 23.01.2020 21:15:14

Politikk: – Jeg mener det ikke er grunnlag for mistillit. Hvis bystyret mener det er grunnlag for dette, er det flere som har ansvar. Vigilo ble innført på min vakt, og to finansbyråder har også vært løpende ansvarlig. Er det grunnlag for mistillit, er det naturlig at jeg tar konsekvensen av det og at vi samlet går av som byråd, sier byrådslederen.

– Det er ikke aktuelt for meg å ofre Linn Engø i en sak der flere har medansvar, for å sitte med makten. Det er ikke slik jeg er, sier Valhammer til Bergensavisen.

Valhammer varslet onsdag at mindretallsbyrådet vil gå av dersom det blir fremmet mistillit mot skolebyråden. Byrådet består av KrF, Venstre, MDG i tillegg til Ap. De fire partiene har bare 25 av 67 representanter i bystyret.

Nå gjør altså Valhammer alvor av trusselen.

Mistilliten mot Engø kommer etter at hun tirsdag stilte i en høring i den såkalte Vigilo-saken. Den kommer etter at det i september i fjor ble avdekket en alvorlig sikkerhetssvikt i skoleappen Vigilo som skal brukes til kommunikasjon mellom foreldre og ansatte i skoler og barnehager.

– Kommunen har et ansvar for innbyggernes trygghet. I denne saken har en serie feil og mangler ført til det motsatte, sier Hove.

– Når en kommune har begått feil som setter innbyggerne i potensiell fare, så må det få konsekvenser, sier fortsetter han.

Valhammer mener det ikke er grunnlag for mistillit i denne saken.

– Det er flere 100 digitaliseringsprosjekter gående i kommunen, og jeg mener en må ha en mye høyere terskel enn dette for å lande på mistillit. Så om bystyret endelig velger å gjøre dette, da er det mistillit til hele byrådet, sier han til Bergensavisen.

Avgangen kommer etter at det torsdag ble klart at Høyre, Frp, FNB og SV har mistet tilliten til Engø.

Leder av Høyres bystyregruppe i Bergen, Harald Victor Hove, sier at skolebyråden har det øverste ansvaret i Vigilo-saken, og dette var partiets utgangspunkt i vurderingen av saken.

En sikkerhetssvikt i Bergen kommune gjorde at foreldre uten foreldreansvar og som ikke skulle få informasjon om barna, likevel ble lagt til i skoleappen. Noen av disse hadde besøksforbud.

(©NTB)

Flere nyheter: