Menu
Klokken 10 møttes partiene til et nytt budsjettmøte på SMK. Etter det NTB får opplyst satt de til langt over midnatt og forhandlet natt til fredag. Her ankommer SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes nye forhandlinger fredag morgen. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Budsjettforhandlingene trekker ut: – Vi har en jobb foran oss

Forhandlingene om neste års statsbudsjett har tatt lengre tid enn partiene hadde håpet. Nå settes støtet inn for å komme i havn.

Av NTB | 01.12.2023 11:29:40

Politikk: – Vi hadde egentlig ønsket at vi var kommet lenger, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Klokken 10 møtes Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til et nytt budsjettmøte på SMK. Etter det NTB får opplyst satt de til langt over midnatt og forhandlet natt til fredag. Natten i forveien ble også brukt til forhandlinger.

Fylkesnes har følgende å si om avstanden mellom SV og regjeringspartiene:

– Det er vanskelig å angi meter og sånt, men vi har en jobb foran oss.

– Det er fortsatt forhandlinger og konstruktiv tone i rommet, men selvfølgelig åpenbart avstand siden vi ennå ikke er kommet til en enighet, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Budsjettmøtene begynte på Stortinget 13. november, men ble denne uken løftet opp til partilederne og flyttet til Statsministerens kontor (SMK).

Det er nå finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som leder forhandlingene. Kunnskapsminister Tonje Brenna har steppet inn som vikar for statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som torsdag dro til klimatoppmøtet i Dubai.

– Vi er nå her, sier hun til NTB.

– Vi diskuterer statsbudsjett. Vi kan komme tilbake til å snakke om innholdet hvis vi får til en avtale, sier hun.

Et siste alternativ er å utsette finansdebatten, men det har foreløpig ikke vært noe sannsynlig scenario.

– Vi bygger stein for stein, sier Senterpartiets finanspolitiske talsperson Ole André Myhrvold til NTB på vei inn til SMK fredag morgen.

– Vi jobber på. Vi har friskt mot, sier han.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen sier at forhandlingene går bra.

– Vi jobber godt og konstruktivt sammen og håper på et godt budsjett for neste år, sier han på vei inn til møtet.

Brenna og Vedum ankom møtet i svarte regjeringsbiler som kjørte gjennom portene på SMK, så de var det ikke mulig å snakke med.

SV har gått inn i forhandlingene med krav om økte skatter, mer omfordeling og mer klimapolitikk. Foreløpig har de ikke klart å pushe regjeringspartiene langt nok i sin retning.

SV-leder Kirsti Bergstø var ekstremt ordknapp på vei inn til en ny dag med forhandlinger.

Budsjettet må i utgangspunktet være klart til finansdebatten i Stortinget på mandag. Aller siste frist for å levere inn forslag er mandag klokka 8.30, men partiene ønsker å ha budsjettet klart i god tid før det.

(©NTB)

Flere nyheter: