reklame for Sheiken Bowling
Menu
Graham Smith som leder organisasjonen Republic, som er imot monarkiet, ble arrestert da han og andre i gruppa ville demonstrere mot kroningen av kong Charles. Nå vurderer han å saksøke politiet. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Britiske republikanere vil saksøke politiet for pågripelser

Lederen for de britiske republikanerne, Graham Smith, vurderer å saksøke politiet etter at de ble pågrepet for å demonstrere mot kongekroningen lørdag.

Av NTB | 08.05.2023 16:54:02

Kriminalitet og rettsvesen: Smith, som er leder for gruppa Republic, ble løslatt sent lørdag kveld etter nesten 16 timer i politiets varetekt. Han var en av 52 demonstranter fra anti-monarkigrupper og miljøgrupper som ble tauet inn av politiet, skriver Independent.

Smith sier de har snakket om protester med politiet i fire måneder før kroningsseremonien før de lørdag arrangerte fredelige demonstrasjoner.

Han sier politiet aldri hadde noen innvendinger mot planene. Politiet sa de ville legge til rette for protester så lenge de ikke brøt med eksisterende lover eller nye lover mot alvorlige forstyrrelser.

Likevel ble medlemmer av Republic som holdt opp plakater med teksten «Not My King» blant dem som ville se prosesjonen, pågrepet av 40 til 50 politifolk som ransaket dem og bilene deres.

– Vi ble holdt arrestert i 16 timer. Vi ble gitt kausjon, og telefonene ble beslaglagt. Det var ingen grunn til noen mistanke om noe overhodet, sier Smith og viser til at de ikke hadde med seg utstyr til å låse seg fast.

Flere menneskerettighetsgrupper fordømte pågripelsene. Organisasjonen Human Rights sa de var noe man kunne vente å oppleve i Russland, ikke i Storbritannia.

(©NTB)

Flere nyheter: