Menu
Innenriksminister James Cleverly og Rwandas utenriksminister Vincent Biruta etter undertegningen av ny asylavtale. Foto: Ben Birchall/PA Wire via AP / NTB

Britisk minister har signert ny asylavtale med Rwanda

Storbritannias innenriksminister har inngått en ny avtale om overføring av asylsøkere til Rwanda etter at den forrige avtalen ble kjent ulovlig i retten.

Av NTB | 05.12.2023 15:59:41

Politikk: James Cleverly kom til hovedstaden Kigali tirsdag, der han møtte Rwandas utenriksminister Vincent Biruta. Detaljer om avtalen er ikke kjent, men regjeringen har sagt at det vil bli lagt fram lovforslag i Storbritannia for å vise parlamentet at Rwanda er et trygt sted for asylsøkere.

– Det er ønske fra begge parter om å forbedre avtalen underveis. Storbritannia og Rwanda samarbeider om dette fordi det er viktig, sa Cleverly under en felles pressekonferanse. Han forsikret at innsigelsene fra høyesterett er blitt tatt hensyn til.

– Vi har arbeidet tett med våre partnere fra Rwanda for å forsikre høyesterett om at dette er tilfellet, sa Cleverly.

Utenriksminister Biruta sa at Rwanda har hatt et godt samarbeid med Storbritannia for å få til denne avtalen og at det fra rwandisk side ikke er noen planer om å trekke seg fra dette partnerskapet.

I forrige måned slo Storbritannias høyesterett fast at den planlagte ordningen var i strid med menneskerettighetene. Siden da har den britiske regjeringen forsøkte å reforhandle avtalen med Rwanda og inkludere en bindende avtale om Rwanda ikke kan deportere asylsøkere som sendes dit fra Storbritannia. Dette var ett av rettens viktigste ankepunkter.

– Rwanda er svært opptatt av flyktningers rettigheter, og jeg ser fram til å møte mine motparter og signere denne avtalen. Da kan vi fortsette diskusjonen om hvordan vi kan samarbeide for å takle ulovlig migrasjon, sa Cleverly før møtet.

I fjor ble det satt ny rekord med en netto innvandring på nesten 750.000. Kritikere sier de nye tiltakene vil føre til at helse- og sosialsektoren – som sliter med å skaffe nok arbeidskraft og er avhengig av arbeidsinnvandrere – kan nå bristepunktet.

Partene har ikke sagt mye om den økonomiske rammen for avtalen, men det har vært oppslag i mediene om at Rwanda vil kreve mer enn de 140 millioner pund den britiske regjeringen har satt av.

Helse- og sosialsektoren er riktignok unntatt fra inntektskravet, men ansatte i sektoren kan ikke lenger ta med seg familien til Storbritannia. Det gjør bransjen bekymret for at færre vil flytte til landet.

De fleste utenlandske master- og doktorgradsstudenter vil også miste muligheten til å ta med familien etter nyttår.

Cleverly sier de nye tiltakene vil føre til at 300.000 færre får mulighet til å flytte til Storbritannia i årene som kommer.

Mange økonomer påpeker imidlertid at innvandrere er avgjørende for å sikre nok arbeidskraft, særlig innen helse og omsorg.

Storbritannia hadde opprinnelig planer om å sende titusener av asylsøkere som kom ulovlig til landet med båt, til Rwanda. Målet er å avskrekke migranter, og flere land som vurderer lignende tiltak, følger saken med argusøyne.

Reiseplanene hans ble kjent mandag, samme dag som regjeringen kunngjorde en rekke tiltak for å begrense den lovlige innvandringen til Storbritannia med flere hundre tusen personer.

Ett av tiltakene er å øke inntektskravet for å få arbeidstillatelse. For faglærte økes kravet fra 26.200 pund til 38.700 – snaut 530.000 kroner. Det blir også inntektsgrensen ved familieforening, noe som er nesten en dobling fra dagens krav.

Innvandringskutt er en kjernesak for mange i det konservative partiet som kjempet for brexit slik at det kunne «ta tilbake kontrollen» over grensene. Partiet satser på at kutt i innvandringen vil trekke velgere til partiet før valget som er ventet neste år.

(©NTB)

Flere nyheter: