Menu
Ungdommer viser sin danseglede i en av Rio de Janeiros favelaer. Nå er passinho erklært kulturarv. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB

Brasiliansk passinho er langt mer enn ren dansedille

Passinho er en brasiliansk dansestil som oppsto i Rio de Janeiros favelaer på 2000-tallet. Nå har ungdommenes dansedille blitt erklært som viktig kulturarv.

Av NTB | 20.05.2024 10:09:32

Kultur og underholdning: Det hele startet med noen enkle, men raske beinbevegelser framover og bakover til tempoet av brasiliansk funkmusikk. Deretter utviklet dansen seg til å ta opp elementer fra breakdance, samba, capoeira og frevo. Det ble til en helt ny stil, gatedansen passinho, iherdig drevet fram av Rio de Janeiros barn og ungdommer.

Gjennom sosiale medier ble dansen utviklet og spredd mellom favelaene. Det ble laget konkurranser, der ungdommene kopierte og lærte av de beste danserne, som igjen førte til nye trinn og kunststykker. Målet var å holde seg helt i toppen.

– Passinho er hele livet mitt, forteller danser og koreograf Walcir de Oliveira (23).

– Dansen har gitt meg muligheten til å tjene til livets opphold, og med den kan jeg vise fram min glede og få ut frustrasjoner, skjønner du? Dansen gjør at jeg føler meg bra, sier de Oliverira.

– Passinho er en dans som tar opp i seg elementer fra så mange andre danser. Det er en krysning av den kulturelle påvirkningen tatt opp og formidlet av barn fra utkanten av samfunnet. Gjennom dansen koblet de seg på verden gjennom sosiale medier, forteller han.

Dans ble også et middel for ungdom til å bevege seg sømløst mellom lokalsamfunn kontrollert av rivaliserende narkotikagjenger.

Dansen ga unge menn fra favelaer en mulig vei utenom et liv i kriminalitet – og en mulighet til å drømme om noe annet enn å bli fotballstjerne.

Ludemir mener at denne viktige anerkjennelsen vil gi ungdommene i favelaene stor inspirasjon.

Pablo Henrique Goncalves er en av dem. Han går under navnet Pablinho Fantástico etter at han vant sin første passinho-konkurranse i 2014. Han har opprettet en guttegruppe kalt OZCrias, med fire dansere født og oppvokst som ham i Rocinha, Rios største favela.

Gruppen tjener i dag penger på å opptre på festivaler, arrangementer, teatre og i TV-serier. De er svært fornøyde med at dansen er erklært som kulturarv.

En av lederne av gruppen, Nayara Costa, forteller at hun kom fra en familie sterkt involvert i narkotikasmugling, men at passinho reddet henne fra å bli en del av det kriminelle nettverket.

Nå bruker hun dansen til å hjelpe andre ungdommer til å finne en mening i livet, men underviser også alle andre som ønsker å lære.

– I dag gir jeg kurs til og med til folk som er i sekstiårene, passinho er for alle, sier Costa.

– Passinho forandret livet mitt, og dansen vil også forandre andres liv, mener hun.

Den brasilianske produsenten Julio Ludemir bidro til å øke oppmerksomheten og til å oppdage talenter ved å organisere passinho-konkurranser på begynnelsen av 2010-tallet. I disse arrangementene viste ungdommer fram dansen sin foran en jury som kåret vinnerne.

I vår ble passinho erklært som kulturarv av Rios lovgivende forsamling, som vedtok loven enstemmig.

En annen dansegruppe er Passinho Carioca i Penha-komplekset av favelaer på den andre siden av Rio.

(©NTB)

Flere nyheter: