Menu
Kveg langs bredden av Amazonas-elven i nærheten av Chaves i Para-delstaten i Brasil. Landet kan gjøre store penger på å beskytte regnskogen og bruke den til bærekraftig vekst, viser en ny studie. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Brasil kan tjene milliarder på grønn vekst i Amazonas, viser en studie

Ved å beskytte regnskogen og bruke den til bærekraftig vekst, i stedet for å plyndre den for ressurser, kan Brasil få milliardinntekter i årene som kommer.

Av NTB | 20.06.2023 11:49:16

Vær: En studie som ble publisert tirsdag, viser at Amazonas-regionen kan tilføre økonomien 40 milliarder reais, tilsvarende nesten 90 milliarder kroner, mer per år innen 2050. Det kan skje ved å styrke bærekraftige næringer og gå over til lavkarbonlandbruk og gjøre Brasil til en maktfaktor i den grønne økonomien.

Studien er utført av miljøgruppen World Resources Institute (WRI) og tankesmia Globale Commission on the Economy and Climate. De har sett på ulike scenarioer for den økonomiske fremtiden til verdens største regnskog, fra å fortsette som i dag til best tenkelig utvikling med grønn vekst og uten avskoging.

Det sistnevnte scenarioet vil ikke bare beskytte regnskogen, som er viktig for verdens klima, men også være økonomisk fornuftig. Over de neste tre tiårene kan man skape 312.000 nye jobber samtidig som man tilbakefører rundt 810.000 kvadratkilometer med skog, ifølge rapporten. Det arealet er nesten like stort som Norge og Sverige til sammen.

– Dette viser at hele Brasil vil tjene på at man prioriterer Amazonas. Denne modellen er uten tvil den største muligheten for økonomisk og sosial utvikling i landets moderne historie, sier økonom Rafael Feltran-Barbieri i en uttalelse. Han er en av over 100 forfattere som har bidratt til rapporten.

(©NTB)

Flere nyheter: