Menu
Torsdag brant det i skogen i Østmarka i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Brannvesenet advarer: – En gnist kan bli en stor brann!

Det er knusktørt i terrenget i store deler av Sør-Norge. Brannvesenet advarer folk om at bare en liten gnist kan starte en stor brann.

Av NTB | 02.06.2023 21:08:57

Ulykker og naturkatastrofer: – Det vi vet, er at det er ekstremt tørt og at én gnist eller glo kan bli til en stor brann på et blunk. Ikke bruk åpen ild i skog og mark, sier brannmester Erik Nygaard i Vestfold interkommunale brannvesen fredag kveld.

Han hadde da deltatt i slukkingen av en brann like ved en hytte i Kråkereveien på Tjøme.

– Brannen ble heldigvis oppdaget av naboer i området, som umiddelbart ringte 110. Før vi kom, gjorde de det kunne for å hindre spredning i vinden. Det er har brent rett ved en hytte, og vinden blåste rett mot hytta, sier Nygaard.

På den andre siden av fjorden var det flere branner fredag kveld, blant annet brant det i lyng i Råde, og det var en stund fare for at flammene skulle spre seg til hytter i nærheten. Her fikk brannvesenet raskt kontroll. På Geilo ble på samme tid det meldt om et branntilløp i skogen.

Litt tidligere ble togtrafikken mellom Dal og Jessheim stanset på grunn av brann i terrenget ved jernbanesporet i Jessheim. I Fredrikstad var det en mindre skogbrann ved Kvernhuset ungdomsskole.

Torsdag brant et område på mellom 300 og 400 kvadratmeter i Østmarka i Oslo. Brannen ble slukket, men slukningsarbeidet pågikk utover fredagsnatten.

– Lørdag og søndag er det stor fare for gress- og lyngbrann i Sør-Norge, advarer brannvesenet.

Spesielt på Østlandet er det rødt farevarsel – til dels stor skogbrannfare – gjennom helgen, ifølge Meteorologisk institutt. Skogbrannfaren vurderes som på oransje nivå innover i landet og hele veien til sørvest, mens den vurderes som liten først lenger nord på Vestlandet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har forsterket skogbrannberedskapen i helgen med et ekstra helikopter som kan frakte vann. Det har base på Sola, og direktoratet opplyser at det i helgen dermed er ett skogbrannhelikopter i beredskap på Torp, to på Kjeller, ett på Kjevik og altså ett på Sola.

Det var ikke folk på hytta, og det hadde heller ikke vært noen der nylig, så brannvesenet vet ikke hva som startet brannen.

Brannvesenet viser til at skogbrannindeksen Fine Fuel Moisture Code (FFMC) viser at for eksempel gress og lyng nå kan antennes lett. Indeksen beskriver innhold av fuktighet i vegetasjon som har røtter hovedsakelig i det øverste jordlaget, for eksempel i gress og lyng.

(©NTB)

Flere nyheter: