Menu
Ingrid Stenevik og Brann ser mot Europa. Foto: Tuva Åserud / NTB

Brann-suksessen trygger Norges mesterligastatus: – Det drypper penger på de andre klubbene

Brann spilte for flere enn seg selv da de onsdag tok seg inn i mesterligaens gruppespill. Avansementet sikrer Norge to plasser i turneringen også i 2025/26.

Av NTB | 19.10.2023 12:42:34

Sport: Årsaken til det er at Norge ser ut til å styrke sin posisjon på Uefas nasjonsranking, som baserer seg på europacuppoeng plukket over en femårsperiode. I det minste kan man ikke falle under 16.-plassen man har nå.

Det kunne sett skummelt ut dersom både Brann og Vålerenga røk ut i kvalifiseringen i år. De norske lagene hadde nemlig en veldig god sesong i 2018/19, sesongen som forsvinner når 2023/24 kommer inn i rankingen.

Med Brann inne i gruppespillet og Vålerenga utslått i siste kvalrunde er Norge allerede sikret 3,5 rankingpoeng i inneværende sesong. Den summen kan øke drastisk om bergenslaget gjør det bra i gruppespillet.

– Dette betyr enormt mye for utviklingen av kvinnefotballen her hjemme. Toget der ute går så fort, og nå starter de store pengene å rulle inn i internasjonal kvinnefotball. Om Norge skal klare å henge med, er vi avhengige av å ha flaggskip som er med ute i Europa, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner, til NTB.

– Det drypper allerede litt penger på de andre klubbene i lojalitetsmidler fra Uefa, og det er første gang dette skjer på kvinnesiden. Så alle toppserieklubbene satt og heiet på Vålerenga og Brann i går. Dette kommer hele norsk fotball til gode, sier hun til NTB.

Lojalitetsmidlene Jørgensen snakker om, utgjør per nå 172.500 kroner til hver klubb i Toppserien, ifølge Toppfotball Kvinners tall. Dersom Brann går til kvartfinale, økes beløpet til 207.000 kroner. Dette er midler som er øremerket til utvikling.

Brann-suksessen kommer på rett tidspunkt på flere måter.

– Dette er en kritisk fase. Om vi ikke hadde klart å kvalifisere oss på to-tre år, hadde det vært enda vanskeligere. Så dette er viktig for norsk fotball, med muligheten til å ha en profesjonell hverdag og beholde gode spillere. En sterk liga er grunnfjellet for et godt landslag, sier Jørgensen.

Kanskje vil også Branns europaeventyr bidra til et tilskuerløft i Toppserien.

– Vi tror det (lag i mesterligaen) har en veldig positiv effekt. Ute i Europa peker alle tall oppover, og vi hadde også en vekst på 92 prosent i år. Men vi venter på det store gjennombruddet i Norge, sier lederen av toppklubbenes interesseorganisasjon.

* Per uavgjort: 0,5 poeng

* Per seier: 1 poeng

Om bergenserne skulle sjokkere og nå cupspillet i turneringen, er det mulig å plukke ytterligere poeng på nasjonsrankingen. Der gjelder samme poeng for seier og uavgjort som i gruppespillet, men man vil få ett poeng for hver nye runde man når.

Gruppespillet i mesterligaen trekkes i Uefas hovedkvarter i sveitsiske Nyon fredag ettermiddag. Der er Brann i seedingsgruppe 4, og laget kan vente seg svært tøff motstand.

live-rankingen som hensyntar poeng plukket i høst, men utelater poengene fra 18/19, ligger Norge i skrivende stund på den utsatte 16.-plassen. Men muligheten for å klatre på tabellen er svært stor.

Danmark, Ukraina, Belarus, Island og Skottland er land som ligger foran Norge, men som ikke har lag med i årets mesterliga. Og ingen av landene bak Norge på rankingen har klart å presse et lag inn i gruppespillet. Det er per nå en avstand på 5,25 poeng opp til danskene, men de fire øvrige nevnte er innen rekkevidde.

Det skal presiseres at rankingen for 22/23 legger grunnlaget for 2024/25-sesongen, og der er Norge allerede inne med to lag. Så en endring i årets sesong vil først være gjeldende fra høsten 2025 ettersom Uefa opererer med ett års etterslep når plassene fordeles.

Som følge av en varierende 2023-sesong ligger ikke Brann an til å komme med i mesterligaen neste høst, men innsatsen i Europa den siste tiden har bidratt til å trygge plassen for et annet lag i 2024. Jørgensen forteller at det også kommer hele Toppserien til gode på andre måter.

Brann slo Glasgow City hele 6-0 sammenlagt i siste kvalifiseringsrunde til mesterligaen, og dermed har rødtrøyene sikret Norge 2 rankingpoeng så langt i høst. I puljespillet gjelder følgende rankingsummer for Brann (delt på to, ettersom Norge har to lag i turneringen):

Foran 23/24-sesongen var Norge på 11.-plass på Uefas nasjonsrankingen, godt innenfor plassene som gir en nasjon to lag i mesterligakvalifiseringen. Lagene på 1.- til 6.-plass på rankingen får med tre lag, mens 7 til 16.-plass gir to plasser. 31.- til 48.-plass på rankingen betyr ett lag i Europa.

(©NTB)

Flere nyheter: