Menu
Brasils tidligere president, den ytterliggående høyrepolitikeren Jair Bolsonaro, talte fredag til den konservative gruppen Turning Point USA i Miami. Gruppens leder Charlie Kirk (t.v.) er kjent som en ivrig støttespiller av Donald Trump. Foto: AP / NTB

Bolsonaro talte til Trump-tilhengere i Miami

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro mener valgnederlaget var uforklarlig og mer enn antyder at det var valgjuks som ga Luiz Inácio Lula da Silva seieren.

Av NTB | 04.02.2023 07:55:33

Krig og konflikter: Fredag talte Bolsonaro til en gruppe tilhengere av USAs tidligere president Donald Trump i Florida, under et arrangement i regi av den konservative organisasjonen Turning Point USA, ledet av Charlie Kirk.

– Det gikk jo så bra i Brasil, jeg skjønner ikke hvorfor venstresida vant, sa Bolsonaro.

– Juks, ropte tilhørerne.

– Det høres svært kjent ut, kommenterte Kirk, som også var sentral i å spre påstanden om at det var juks som ga Joe Biden seieren over Trump i USA i 2020.

Han etterforskes nå for å ha trukket i trådene under opptøyene.

Over 1.200 mennesker er pågrepet etter stormingen, blant dem flere nære medarbeidere av Bolsonaro.

– I dag er jeg sikker, og la meg si det høyt og tydelig: Han forberedte kuppet, sa Lula til RedeTV torsdag kveld.

– Jeg er sikker på at Bolsonaro deltok aktivt, og at han fortsatt prøver å delta, la han til.

Bolsonaro har oppholdt seg i Florida siden valgnederlaget var et faktum, men den ytterliggående høyrepolitikeren som omtales som tropenes svar på Donald Trump, sier at han fortsatt vil være aktiv i brasiliansk politikk.

Bolsonaro kommenterte ikke direkte hendelsene i Brasilia 8. januar, da flere tusen tilhengere av ham stormet nasjonalforsamlingen, presidentkontoret og høyesterett.

Brasils venstreorienterte president Luiz Inacio Lula da Silva mener stormingen av brasilianske institusjoner i januar var et kuppforsøk og anklager Bolsonaro for å ha deltatt i planleggingen.

(©NTB)

Flere nyheter: