Menu
Boeings Starliner-kapsel, på toppen av en Atlas V-bærerakett, ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida onsdag, etter flere utsettelser. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB

Boeings Starliner-romkapsel på vei til ISS

Boeings bemannede romkapsel Starliner er omsider skutt opp fra Cape Canaveral, etter flere utsettelser, med kurs for Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Av NTB | 05.06.2024 19:03:14

Vitenskap og teknologi: Starliner, med astronautene Barry Eugene «Butch» Wilmore og Sunita «Suni» Williams om bord, ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida med en Atlas V-bærerakett klokken 10.52 onsdag. Wilmore og Williams skal være på ISS i en ukes tid.

Det dreier om seg om Boeings første bemannede oppskyting. Ferden må fullføres før Nasa kan gi Boeing sertifisering til å foreta fremtidige reiser til ISS, som det andre private selskapet etter SpaceX. SpaceX fikk sin verifisering i 2020 med Dragon-kapselen, og har siden foretatt flere reiser til ISS.

Oppskytingen skulle ha skjedd 7. mai. Under nedtellingen ble oppskytingen avbrutt på grunn av problemer med en ventil som skulle regulere trykket på bæreraketten Atlas V. Deretter avdekket man en heliumlekkasje i en servicemodul, som førte til ytterligere utsettelser, før man satte 1. juni som ny oppskytingsdato. Oppskytingen ble avbrutt da det gjensto mindre enn fire minutter av nedtellingen, på grunn av problemer med en strømforsyning. Omsider lyktes man ved tredje forsøk 5. juni.

Boeings romprogram har støtt på flere problemer også før, blant annet på en ubemannet oppskyting i 2019 der fartøyet ikke nådde fram til ISS. I mai 2022 klarte Boeing endelig å sende en ubemannet Starliner-kapsel til romstasjonen. En bemannet test var først planlagt tidlig i 2023.

(©NTB)

Flere nyheter: