Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken besøker Saudi-Arabia i et forsøk på å bedre forholdet til landet. Foto: Lehtikuva / AP / NTB

Blinken til Saudi-Arabia for å styrke båndene til landet

USAs utenriksminister Antony Blinken ankom tirsdag Saudi-Arabia, der han skal styrke båndene og blant annet diskutere landets krigføring i Jemen.

Av NTB | 06.06.2023 12:29:20

Økonomi og næringsliv: USA har historisk hatt tette bånd til Saudi-Arabia, men forholdet har de siste årene surnet.

Drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, og president Joe Bidens løfte i valgkampen om at landets ledelse skulle «få betale prisen» for dette, har bidratt til en anstrengt tone.

Det samme har Saudi-Arabias og Irans avtale om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene, og Den arabiske ligas nylige beslutning om å slippe Syrias leder Bashar al-Assad inn i varmen igjen.

Saudi-Arabias åtte år lange krigføring mot houthiene i Jemen har også høstet kritikk i Washington, og det samme har landets manglende vilje til å normalisere forholdet til Israel.

Saudi-Arabia har heller ikke etterkommet USAs oppfordring om å trappe opp oljeproduksjonen for holde prisen nede, men varslet sist helg tvert imot at de ville kutte produksjonen for å holde prisen oppe. Dette blir trolig også et tema under Blinkens tre dager lange besøk.

– Vi har en enorm mengde arbeid foran oss, medga en høytstående amerikansk tjenestemann før Blinkens avreise.

Blinken skal etter planen møte Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman i Jeddah tirsdag kveld. Onsdag reiser han videre til Riyadh der han skal delta på et møte i Golfrådet der alle de arabiske golfstatene er representert.

(©NTB)

Flere nyheter: