Menu
Utenriksminister Tobias Billström (i midten) tar imot USAs utenriksminister Antony Blinken som ankommer Luleå flyplass for å delta på et møte arrangert av det svenske EU-formannskapet i Trade and Technology Council mellom EU og USA. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Blinken oppfordrer Tyrkia til å godkjenne Sveriges Nato-søknad umiddelbart

USAs utenriksminister oppfordrer Tyrkia til å godkjenne den svenske Nato-søknaden umiddelbart. Han sier Sverige har tatt seg av sakene som bekymret landet.

Av NTB | 30.05.2023 21:58:44

Økonomi og næringsliv: Flere observatører har påpekt at spørsmålet om godkjenning av Sveriges Nato-søknad ble en del av valgkampen i Tyrkia. Nå som president Recep Tayyip Erdogan har sikret seg en ny periode, er spørsmålet hva som skjer videre i saken.

Utenriksminister Antony Blinken var tirsdag i Sverige. Der la han vekt på at den endelige behandlingen av den svenske søknaden nå bør gå fort.

– Vi ser fram til at prosessen nå sluttføres i ukene som kommer. Det er ingen tvil om at den kan det, at den bør det og at vi forventer at den gjør det, sa Blinken på en pressekonferanse med statsminister Ulf Kristersson.

– Sverige og Finland har tatt bemerkelsesverdige skritt for å imøtekomme de tyrkiske sikkerhetsbekymringene, sa den amerikanske utenriksministeren.

Den amerikanske utenriksministeren er i Luleå tirsdag i forbindelse med et ministermøte i Trade and Technology Council (TTC).

Forumet ble etablert for knapt to år siden for at USA og EU skal kunne samordne sin politikk når det gjelder internasjonal handel og teknologiske spørsmål.

Blinken nevnte også et mulig amerikansk salg av F-16-fly til Tyrkia, men satt ikke dette i direkte sammenheng med et tyrkisk ja til Sverige. Han henviste imidlertid til Kongressen.

– Enkelte kongressmedlemmer setter svensk Nato-medlemskap og F-16 salget i sammenheng. Biden-administrasjonen mener begge saker bør gå gjennom, sa utenriksministeren.

– Vi diskuterte nøkkelsaker for det kommende Nato-toppmøtet i Vilnius, fortsatt støtte til Ukraina, styrking av vår avskrekking og forsvar og å sluttføre Sveriges innlemmelse i Nato, skriver generalsekretæren.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier på sin side at hun ikke ser noen grunn til at Tyrkias gjenvalgte president skal fortsette å holde igjen godkjenningen av svensk Nato-medlemskap.

– Det er i hvert fall ingen grunn nå til å holde igjen. Nå er det en avklart situasjon politisk i Tyrkia, og vi forventer at de snart sier ja til Sverige, sier Huitfeldt til NTB.

Huitfeldt påpeker at Tyrkia i sin tid var med på å invitere Sverige inn i alliansen.

– Sverige oppfyller alle kriteriene som skal til, sier Huitfeldt.

Hun er denne uken vert for et uformelt Nato-møte i Oslo. Der deltar utenriksministre fra hele alliansen – minus Tyrkia. Tyrkia sender i stedet sin Nato-ambassadør, skriver TT.

Huitfeldt vil ikke lese for mye inn i det. Hun viser til at det nettopp har vært valg i Tyrkia og at det skal være et møte i den tyrkiske nasjonalforsamlingen parallelt med Nato-møtet i Oslo.

– Jeg vil ikke overdramatisere det. Det er nok ikke noe signal som ligger bak, sier hun.

Blinkens uttalelse kom noen timer etter at Tyrkia oppfordret Sverige til å straffeforfølge aktivister som projiserte flagget til en forbudt gruppe på fasaden til Riksdagen i Stockholm søndag, som var valgdag i Tyrkia.

Erdogan har lenge stilt seg i veien for svensk Nato-medlemskap, men mange har ventet at det kan komme en åpning nå som valget er gjennomført. Finland fikk tommelen opp i april, presidenten har så langt nektet å gjøre det samme for Sverige.

(©NTB)

Flere nyheter: