Menu
Statsminister Fumio Kishida (t.v.) og president Joe Biden i Det hvite hus fredag. Foto: T.J. Kirkpatrick / The New York Times / Pool / AP / NTB

Biden roser Japans opprustning

USAs president Joe Biden roste Japans planlagte dobling av forsvarsbudsjettet da han fikk besøk av statsminister Fumio Kishida i Det hvite hus.

Av NTB | 13.01.2023 20:56:31

Vitenskap og teknologi: Den japanske statsministeren ble tatt imot av Biden i den amerikanske hovedstaden fredag.

– Vi moderniserer våre militære allianser, med utgangspunkt i Japans historiske økning i finansieringen av forsvaret og nye nasjonale sikkerhetsstrategi, sa den amerikanske presidenten.

Biden sa at de to landene aldri har stått nærmere hverandre. Han skrøt av Japans beslutning om å øke forsvarsbudsjettet fra 1 til 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) innen 2027.

Hvis planen gjennomføres, kan Japan få det tredje største forsvarsbudsjettet i verden. USA ligger på en soleklar førsteplass, mens Kina er nummer to.

Tradisjonelt har Japan ført en pasifistisk politikk med et begrenset forsvar etter andre verdenskrig.

Bakteppet for møtet i Washington er det USA og Japan opplever som voksende sikkerhetstrusler både fra Russland, Kina og Nord-Korea.

Kishida sa at han støtter Bidens forsøk på å begrense Kinas tilgang på avanserte databrikker. Så langt har imidlertid ikke Japan innført tilsvarende eksportbegrensninger.

(©NTB)

Flere nyheter: