Menu
USAs president Joe Biden (t.h.) tok imot Spanias statsminister Pedro Sánchez i Det hvite hus fredag. På forhånd skal det fra spansk hold ha blitt antyde at Sánchez ville fremme andre syn på Ukraina-krigen, men de to syntes å være skjønt enige om støtten til ukrainerne. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Biden og Sánchez samstemte om Ukraina-støtte i Det hvite hus

Det ble spekulert på at Spanias statsminister Pedro Sánchez ville fremme Kina og Brasils synspunkter rundt Ukraina-krigen da han møtte Joe Biden, men de to framsto som skjønt enige.

Av NTB | 13.05.2023 05:34:17

Politikk: I møtet sa Biden at «sammen støtter vi Ukraina», og Sanchez plasserte skylda for krigen hos Russlands president Vladimir Putin.

– Vi støtter Ukraina. Vi jobber selvfølgelig for en varig og rettferdig fred som fullt ut respekterer folkeretten og også prinsippene i FN-charteret, sa Sanchez.

– Ikke la det være noen tvil: I denne krigen er det en angriper og et offer, og angriperen er president Putin, la han til. Sanchez har tidligere uttrykt støtte til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans forslag til fredsavtale, som innebærer at Ukraina får tilbake alt av okkupert territorium, inkludert Krim-halvøya.

Før møtet opplyste en spansk diplomatkilde til Reuters at Sanchez var ventet å legge fram Kina og Brasils syn på konflikten, og også foreslå at USA burde lytte mer til synspunkter fra land utenfor Nato som også er rammet av krigen.

USA og Nato har uttrykt stor skepsis til Kinas foreslåtte fredsplan, og sagt at president Xi Jinping burde oppfordre Russland til å trekke seg ut av Ukraina om han mente alvor i fredsplanens første punkt om å respektere suvereniteten til de to landene.

Samtidig har Brasils president Lula da Silva fått amerikansk kritikk for å foreslå at Vesten har «oppfordret» til krigen ved å forsyne Ukraina med våpen.