Menu
Joe Biden skal tirsdag møte lederen for Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy, til en samtale om gjeldstaket som hindrer regjeringen i å ta opp mer lån. Dersom taket ikke heves, kan statskassen være tom ved månedsskiftet. Arkivfoto: Alex Brandon / AP / NTB

Biden og republikansk leder i krisemøte om slunken statskasse

USA president Joe Biden møter tirsdag den republikanske lederen Kevin McCarthy i et forsøk på å unngå at staten går tom for penger om kort tid.

Av NTB | 09.05.2023 21:04:17

Politikk: Dersom det republikanskledede Representantenes hus ikke hever det såkalte gjeldstaket og lar regjeringen låne mer penger, kan pengene ta slutt ved månedsskiftet advarte finansminister Janet Yellen mandag. Da vil ikke den føderale administrasjonen ha penger til løpende utgifter eller til å betjene statsgjelden.

Republikanerne krever kraftige kutt i offentlige utgifter før de vil si ja til å la regjeringen øke gjelden. Mens McCarthy krever at presidenten forhandler med ham om en avtale om gjeldstaket, sier Biden at målet med tirsdagens møte er å fortelle lederen for Huset at forhandlinger er uaktuelt, skriver New York Times. Presidenten mener Kongressen ganske enkelt må heve taket, slik de har gjort så mange ganger før.

– Vi kan ikke ha det sånn at Republikanerne i Huset skaper en krise rundt noe som er gjort 78 ganger siden 1960, sier Bidens talsperson Karine Jean-Pierre. Hun sier det er Kongressens konstitusjonelle plikt å gi regjeringen økonomisk handlerom.

Det er ikke ventet noe gjennombrudd når de to toppolitikerne møtes klokken 16 lokal tid i Washington.

Dersom pengene tar slutt og statsgjelden blir misligholdt, vil det være et alvorlig slag for amerikansk økonomi, og det kan blant annet gå ut over landets kredittvurdering.

Presidentens rådgivere har sett på flere muligheter for at presidenten kan løse krisen uten Kongressens samtykke. Først og fremst har de vurdert om det 14. grunnlovstillegget kan brukes til å erklære gjeldstaket for grunnlovsstridig og dermed låne mer penger uten at taket heves. Anonyme kilder med kjennskap til saken sier til Washington Post at dette regnes som for risikabelt og kan føre til varig skade på USAs økonomi.

(©NTB)

Flere nyheter: