Menu
Joe Biden snakker til streikende arbeidere i bilindustrien i Michigan. Presidenten har profilert seg som en politiker som høylytt støtter amerikanske fagforeninger. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Biden med historisk støtte til streikende bilarbeidere i Michigan

Joe Biden ble tirsdag den første amerikanske presidenten som noensinne har fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Av NTB | 26.09.2023 19:42:37

Økonomi og næringsliv: Ikledd caps og en blå fleece brukte presidenten en megafon for å snakke til de streikende bilarbeiderne i Detroit tirsdag.

– Nå tjener bilfabrikkene utrolig godt. Det bør dere gjøre også, sa Biden til regelmessig jubel fra de streikende arbeiderne.

Det er første gang en president velger å støtte fagbevegelsen ved å møte de streikende.

Da presidenten ankom, sang arbeiderne slagord som «no deal, no wheels!» (ingen avtale, ingen hjul) og «no pay, no parts!» (ingen lønn, ingen deler).

Biden har ikke lagt skjul på at han støtter fagforeningens krav om høyere lønn og flere goder.

Fagforeningsledere har imidlertid sagt at ekspresidenten ikke er en alliert.

Biden har på sin side erklært høylytt støtte til fagforeninger og profilert seg i valgkampen som en som ønsker å styrke den amerikanske industrien.

Biden besøkte streikende kasinoarbeidere i Las Vegas og bilarbeidere i Kasas City under valgkampen for å bli demokratenes presidentkandidat i 2020. Det er nytt presidentvalg i USA i november neste år.

– Dette er helt enestående. Ingen president har gjort det før, sier professor Erik Loomis ved University of Rhode Island. Han er ekspert på USAs arbeiderhistorie.

Arbeidere ved 38 fabrikker i 20 delstater i USA gikk fredag forrige uke ut i streik etter at fagforeningen United Auto Workers (UAW) og amerikanske bilprodusenter ikke oppnådde enighet om en ny tariffavtale.

Arbeiderne krever høyere lønn, kortere arbeidsuke og andre innrømmelser fra eieren. Produsentene Ford, GM og Stellantis er rammet av streiken.

Besøket skjer kun en dag før tidligere president Donald Trump gjør det samme. Trump, som er favoritt til å bli republikanernes kandidat i 2024, drar til Detroit i et forsøk på å overbevise arbeiderne i bilindustrien.

Politikere dukker ofte opp på streiker for å vise solidaritet med fagforeninger. Men sittende presidenter, som må balansere arbeidernes rettigheter med konsekvensene for økonomien, forsyningskjedene og andre fasetter i hverdagen, har lenge ønsket å holde seg utenfor streikekampene – inntil Biden.

(©NTB)

Flere nyheter: