Menu
Ozempic og Wegovy er medisiner som brukes til både diabetes og vekttap. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Biden krever at legemiddelgiganter kutter prisene på Ozempic og Wegovy

USAs president Joe Biden ber legemiddelgigantene Novo Nordisk og Eli Lilly kutte prisene på diabetes- og slankemedisinene Ozempic og Wegovy.

Av NTB | 02.07.2024 18:13:26

Politikk: Biden har sammen med senator Bernie Sanders skrevet en kronikk i avisen USA Today der de ber selskapene slutte å «svindle det amerikanske folket» med sine høye priser.

Ozempic og Wegovy er opprinnelig diabetesmedisiner, men brukes også til å gå ned i vekt. I artikkelen sammenligner Biden og Sanders prisene på medisinene i USA med prisene i Tyskland, Canada og Danmark.

– Hvorfor skal folk i Burlington i Vermont betale så mye mer enn folk i Berlin eller København for de samme medisinene? spør de to. Sanders startet sin politiske karriere som borgermester i nettopp Burlington.

Ifølge AFP koster en måneds forbruk med Ozempic 103 dollar i Tyskland, mens det i USA koster hele 936 dollar, noe som tilsvarer omtrent 10.300 kroner.

De høye legemiddelprisene kan potensielt slå hele helsevesenet i USA konkurs, mener Biden og Sanders.

– Vi nekter å la det skje, skriver de.

Til nyhetsbyrået Reuters skriver Novo Nordisk at prisen på legemidlene allerede har gått ned.

– Prisen på både Ozempic og Wegovy har allerede gått ned rundt 40 prosent siden lanseringen, og over 80 prosent av amerikanere med helseforsikring betaler 25 dollar eller mindre i måneden, skriver de.

– Dessverre er det slik at selv når vi senker prisen eller det flere amerikanere som ikke drar nytte av dette, skriver selskapet videre.

(©NTB)

Flere nyheter: