Menu
Oslo Børs stupte over 3 prosent de første timene onsdag. Foto: Erik Johansen / NTB

Bankuroen fikk Oslo Børs til å stupe – sjeføkonom avdramatiserer

Uroen i bankmarkedet sendte Oslo Børs markant ned onsdag. Fallet var bredt og hovedindeksen endte på 1.160,3 poeng, ned 3,74 prosent.

Av NTB | 15.03.2023 16:54:03

Økonomi og næringsliv: På det meste var Oslo Børs ned over 4 prosent.

Det er det største børsfallet siden september i fjor, da hovedindeksen falt 4,04 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Det er bankkollapsen i USA som sørger for at det er uro i markedet. Og det hjelper ikke at den sveitsiske storbanken Credit Suisse også stuper på børsen og tar andre store banker med seg i dragsuget. Fallet onsdag ettermiddag var på 16 prosent.

– Det er uro knyttet til bankene nå, sier sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland til NTB.

Hun sier at det har spredd seg en nervøsitet i aksjemarkedet knyttet til banksektoren. Frykten er at det kan ligge skjulte sårbarheter også i andre banker.

– Da legger jeg til grunn at bankproblemene er begrenset i omfang, slik mange analytikere påpeker, og at tiltakene som er satt inn fra amerikanske myndigheter for å dempe spredningseffekten fungerer som de skal.

– Utsiktene er som før, sier Haugland og fortsetter:

– Det er duket for en svakere utvikling i norsk økonomi, sånn at arbeidsledigheten øker, men fra et lavt nivå. Og vi skal ha en viss videre økning i rentene fram mot sommeren, men til gjengjeld vil lønnsoppgjøret bli høyt, og sørge for at nordmenn ikke mister kjøpekraft for andre år på rad. Det jeg tror mest på, er at det som skjer nå ikke vil få store konsekvenser for nordmenns lommebøker, sier hun.

– Da vil dette stabilisere seg. Men det vil være uklokt å avfeie muligheten for at andre ting kan komme til overflaten – som kan føre til ringvirkninger man enda ikke har oversikt over.

– Da vil det være av mer langvarig karakter og få konsekvenser for økonomien og rentesettingen i USA. Til syvende og sist kan effektene kan komme inn mot Norge, men jeg tror ikke det er så sannsynlig.

Hvor langt det er til bunnen er nådd, er det vanskelig å si noe om. Det spørs om det dukker opp nye ting, eller om det blåser over, som det er gode grunner til å anta, mener hun.

Også de største Europa-børsene preges av bankuroen i USA. DAX 30-indeksen ved Frankfurt var klokken 16.30 ned 2,6 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris og FTSE 100-indeksen i London begge falt 3 prosent.

Et fat nordsjøolje – brent spot – omsettes ved børsslutt for 74 dollar fatet, ned 4,6 prosent siden midnatt. Oljeprisen har ikke vært lavere siden desember 2021.

Haugland tror situasjonen slik den er nå har lite å si for norske forbrukeres lommebok.

På spørsmål om uroen kan være langvarig, svarer Haugland at det er gode grunner til å tro at problemet er begrenset i omfang og at tiltakene fra amerikanske myndighetene fungerer.

På Oslo Børs falt DNB 4,22 prosent og var det fjerde mest omsatte selskapet onsdag. På listen over de fem meste omsatte selskapene onsdag finner vi også Equinor (-4,46 prosent), Aker BP (-5,94), Frontline (-4,35), og Yara (-1,58).

Flere nyheter: