Menu
Baltimores katolske bispedømme slår seg konkurs. Det skjer to dager før en lyv trer i kraft som lar ofre for seksuelle overgrep reise nye søksmål uavhengig av hvor lenge det er siden overgrepene fant sted. Biskop William Lori sier konkursen lar kirken kompensere ofrene på rettferdig vis og samtidig fortsette driften. Ofrenes støttegruppe raser. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Baltimores katolske bispedømme slår seg konkurs før lov om overgrepssøksmål

Baltimores katolske bispedømme har erklært seg konkurs to dager før en ny lov som fjerner foreldelsesfrist for søksmål om overgrep mot barn, trer i kraft.

Av NTB | 30.09.2023 06:32:19

Økonomi og næringsliv: Konkurserklæringen er drevet fram av en lov vedtatt av delstatsforsamlingen i Maryland som lar ofre for seksuelle overgrep reise nye søksmål uavhengig av hvor lenge det er siden overgrepene fant sted.

Marylands justisminister har sagt at det er mer enn 600 kjente ofre for overgrep i kirken i delstaten.

Konkursen vil la bispedømmet kompensere ofrene på rettferdig vis, samtidig som kirken kan fortsette driften, heter det i en uttalelse fra erkebiskop William Lori.

Videre hevder kirken at det enkleste for alle parter vil være å inngå forlik separat med ofre som måtte ønske det, fordi kirken etter at loven trår i kraft ellers ville brukt alle ressurser på å håndtere søksmålene.

Forkjempere for ofrene for overgrepene anklager kirken for å beskytte seg selv og fortie ofrene ved å flytte sakene over til konkursdomstoler.

David Lorenz, som leder Maryland-avdelingen av støttegruppa Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP), omtaler det som «samvittighetsløst» at bispedømmet erklærer seg konkurs før søksmålene kan bli anlagt under den nye loven.

Overgrepssøksmål har drevet flere andre katolske bispedømmer ut i konkurs. New York og California har innført lignende lover som den i Maryland, noe som førte til en konkursbølge i delstatene. Seks av New Yorks åtte bispedømmer har erklært seg konkurs de siste årene.

(©NTB)

Flere nyheter: