Menu
Demonstrasjoner til støtte for Assange skjer stadig vekk verden over. På bildet kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) i 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB

Assange taper ny sak om å unngå utlevering

Julian Assange får ikke anke avgjørelsen om at han kan utleveres til USA, har en dommer i Storbritannia avgjort.

Av NTB | 09.06.2023 12:09:02

Kriminalitet og rettsvesen: Dommeren konkluderer med at ingen av de åtte delene av Assanges anke av en avgjørelse i High Court i London, kan prøves i retten. I tillegg får han ikke anke innenriksminister Priti Patels avgjørelse i juni 2022 om å godkjenne utlevering til USA.

– Den foreslåtte anken utgjør intet annet enn et forsøk på å gjenta argumentene fra forrige sak, der dommeren avviste dem, heter det i avgjørelsen.

Siden 2019 har Assange befunnet seg i et høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Han risikerer opptil 175 års fengsel i USA om han blir kjent skyldig i alle tiltalepunkter, blant dem spionasje.

Bakgrunnen for saken er at Wikileaks i 2010 offentliggjorde hemmelige dokumenter om USAs krigføring i Irak. Også et videoopptak av to journalister som ble drept i et amerikansk helikopterangrep, ble publisert.

I januar 2021 vurderte en britisk dommer at Assange ikke kunne utleveres til USA på grunn av en reell fare for selvmord. Samtidig dømte hun imot Assange på en rekke andre punkter.

USA anket avgjørelsen om at han ikke kunne utleveres, og High Court tok anken til følge.

(©NTB)

Flere nyheter: