Menu
Bashar al-Assad og førstedame Asma blir ønsket hjertelig velkommen i Kina torsdag. Foto: Huang Zongzhi / AP / NTB

Assad i Kina for å sikre Syria økonomisk hjelp

Syrias president Bashar al-Assad har ankommet den kinesiske byen Hangzhou. Det er hans første offisielle besøk i Kina på nesten 20 år.

Av NTB | 21.09.2023 07:52:45

Krig og konflikter: Assad har med seg en stor delegasjon og skal de neste dagene besøke flere kinesiske byer, ifølge en uttalelse fra Kinas utenriksdepartementet torsdag.

Besøket kommer til å bringe forholdet mellom landene «til et nytt nivå», ifølge Kina.

– Vi tror at president Bashar al-Assads besøk kommer til å ytterligere forsterke den gjensidige politiske tilliten og samarbeidet på ulike områder mellom landene, sier en talsperson i kinesisk UD.

– President Xi Jinping og andre kinesiske ledere skal møte ham for å ha dyptgående samtaler om bilaterale relasjoner og saker som begge er bekymret for, sier den kinesiske talspersonen.

Analytikere regner med at et viktig mål for Assad er å sikre kinesisk hjelp til å gjenoppbygge det krigsherjede landet.

Besøket er også regnet som et forsøk på å få Syria ut av isolasjonen. Etter at Syria-krigen brøt ut i 2011, har mange land kuttet forbindelsen med landet.

Assad har kun vært i Kina på offisielt besøk én gang tidligere. Det var i 2004, ett år etter den USA-ledede invasjonen i Syrias naboland Irak.

Kina kan komme til å spille en viktig rolle i gjenoppbyggingen av Syria, som er ventet å koste titalls milliarder dollar. Landet er nå i dyp økonomisk krise, noe det syriske regimet gir vestlige sanksjoner skylden for.

I Beijing skal Assad ha toppmøte med president Xi Jinping, men de to møtes allerede lørdag, når begge deltar på åpningsseremonien i Asialekene i Hangzhou.

Kina har brukt landets vetorett i FNs sikkerhetsråd åtte ganger for å stanse FN-resolusjoner mot Assads autoritære regime. Sist gang var i juli 2020.

(©NTB)

Flere nyheter: