Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.), Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran og Astri Hoem på Arbeiderpartiet landsmøte i Oslo Kongressenter. Foto: Javad Parsa / NTB

Ap vil skrote fraværsgrensen i videregående skole

AUF har fått med seg Arbeiderpartiets landsmøte på at den omdiskuterte fraværsgrensen i videregående skole skal fjernes.

Av NTB | 05.05.2023 12:34:32

Politikk: – Det betyr at høyresidens strenge fraværsgrense vil bli fjernet og erstattet av et nytt nasjonalt fraværsreglement, sier AUF-leder Astrid Hoem til VG.

Forslaget må formelt vedtas av landsmøtet som pågår i Folkets Hus i Oslo, men det som er redaksjonskomiteens innstillinger på møtet, blir som oftest vedtatt.

Ifølge regelverket får ikke elevene karakter i et fag hvor de har mer enn 10 prosent udokumentert fravær. Ordningen ble innført av Solberg-regjeringen i 2016 for å hindre skulking. Under pandemien ble reglene satt på pause, men ble innført igjen i fjor.

– Det å være borte i et par historietimer bør ikke presse deg ut av skolen eller gjøre at du ikke får karakter i et fag, sier Hoem.

I selve innstillingen heter det at Arbeiderpartiet skal erstatte dagens fraværsgrense i videregående opplæring med et nytt fraværsreglement for nærvær som er mindre rigid og byråkratisk, mer rettferdig for elevene. Det skal også og legge opp til økt gjennomføring i videregående skole.

– Endelig! Dette har SV jobbet for lenge. Nå gleder jeg meg til å se Arbeiderpartiet vrake den også i regjering, sier utdanningspolitisk talsperson Grete Vold i SV.

– Vi har lenge sett at disse reglene egentlig bare har skapt mer byråkrati og mistillit mellom lærere og elever. Dette er en gledens dag for skolen, sier Vold videre.

– Med dette fortsetter Ap å reversere en skolepolitikk som har fått fraværet ned, og som bidrar til at flere fullfører, sier skolepolitisk talsperson Jan Tore Sanner i Høyre.

Ifølge Sanner gikk fraværet ned med 27 prosent etter at fraværsgrensen ble innført.

– Samtidig viste sluttevalueringen at elevene lærte mer og var mer til stede, sier Sanner.

– Fraværsgrensen har fungert og har hatt bred oppslutning i skolen. At Ap nå vil fjerne denne, er et stort tilbakeslag. Det hjelper å stille krav til elever. Det er derfor en trist dag for norske elever at den fjernes, sier han.

– I jobbsammenheng og i livet ellers blir vi stilt krav til. Det er trist at Ap mener dette ikke skal gjelde i skolen.

Hoem sier til VG at det ikke er bestemt hvordan et nytt regler for fravær skal bli. Det viktigste er at dagens ordning blir avviklet.

I SV, hvor de lenge har arbeidet for å oppheve fraværsgrensen, applauderes det at AUF har fått tilslutning fra moderpartiet.

Verken Høyre eller Frp møter forslaget med applaus.

Himanshu Gulati, skolepolitisk talsmann i Frp, mener dette er en trist dag for norske elever.

(©NTB)

Flere nyheter: