Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre skal etter planen møte Kinas utenriksminister neste uke. Partiet hans mener menneskerettighetssituasjonen i landet er bekymringsfull. Foto: Javad Parsa / NTB

Ap skjerper retorikken mot Kina

Én uke før statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tar imot Kinas utenriksminister, skjerper Ap sin Kina-politikk.

Av NTB | 05.05.2023 13:54:17

Politikk: – Arbeiderpartiet oppfordrer kinesiske myndigheter til å respektere sine menneskerettighetsforpliktelser, stoppe vilkårlig frihetsberøvelse av uigurer og andre minoriteter, og samarbeide fullt ut med FNs menneskerettighetsinstitusjoner for å sikre overholdelse internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, heter det i en uttalelse som ligger an til å bli vedtatt på Aps landsmøte fredag.

Til Aftenposten har Huitfeldt sagt at hun kommer til å ta opp situasjonen til den muslimske minoriteten uigurene med den mektige kinesiske utenriksministeren.

Nå ligger det også an til at hun får et tydelig landsmøtevedtak med seg inn i møtene. Der slås det fast at menneskerettighetssituasjonen i Kina bekymringsfull.

Det pågående arbeidet med en frihandelsavtale med Kina nevnes ikke spesifikt i utkastet til innstilling.

– Selv om Norge og Kina har ulike politiske systemer og ulike verdier på mange områder, har vi en felles interesse i å fremme globale fellesgoder som klimatiltak, bærekraftig utvikling og internasjonal handel, heter det.

Samme dag ble det også kjent at Kinas nye utenriksminister, Qin Gang, besøker Norge i neste uke. Besøket er ikke 100 prosent bekreftet, men etter planen skal han møte både statsministeren og utenriksministeren.

– FNs høykommissær for menneskerettigheter publiserte i 2022 en rapport som konkluderte med at det er begått alvorlige menneskerettighetsbrudd i Xinjiang mot uigurer og andre muslimske minoriteter, og at disse handlingene kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten, heter det i innstillingen.

(©NTB)

Flere nyheter: