Menu
Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev og hans forsvarer Brynjulf Risnes i Oslo tingrett i april. Medvedev var tiltalt for å ha deltatt i et slagsmål utenfor en pub i Oslo sentrum og for vold mot politiet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Antatt Wagner-avhopper som søkte asyl i Norge, sier han vil tilbake til Russland

Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev sier i videoer lagt ut på Youtube at han ønsker å reise tilbake til Russland. – Høres ut som en misforståelse, sier advokaten hans.

Av NTB | 18.05.2023 09:04:19

Politikk: Medvedev kom til Norge natt til fredag 13. januar. Han ble pågrepet i Pasvik i Finnmark, mistenkt for å ha tatt seg ulovlig over den norsk-russiske grensen. 26-åringen fortalte til norske myndigheter at han hadde hoppet av fra den beryktede, russiske private leiesoldatgruppen Wagner.

Medvedev sier nå i en av flere videoer som er lagt ut på Youtube at han vil reise tilbake til hjemlandet, selv om det kan være farlig for ham i Russland.

Den angivelige avhopperen sa i forbindelse med asylsøknaden at det ville bety døden for ham om han ble utlevert til Russland.

Ifølge den russiske menneskerettsorganisasjonen Gulagu.net skal Medvedev ha hatt en fire måneder lang kontrakt med Wagner-gruppen fra 6. juli i fjor. Han skal ha rømt da denne utløp.

– Jeg har nylig bestemt meg for at jeg er klar til å reise tilbake til den russiske føderasjonen. Jeg har kontaktet den russiske ambassaden i Oslo for å få hjelp, sier Medvedev i en av fem korte videoer.

Han legger til at dette er en beslutning han har tatt helt på egen hånd.

Medvedev har tidligere fortalt at han ble jaget av russiske grensesoldater da han krysset grensen til Norge.

– Jeg hoppet over to gjerder, jeg gikk gjennom en liten skog, gikk ut til kanten av en elv. Jeg gikk på isen og ble jaget av russiske grensesoldater. De slapp løs en hund, men den satte seg fast i piggtråd. Jeg hørte to skudd, snudde meg raskt og kom meg over isen og kom meg over på norsk side, på den norske bredden, sa Medvedev til NRK i slutten av januar.

Den gang sa Medvedev at han søkte asyl i Norge fordi han fryktet for livet etter å ha vært vitne til drap og mishandling av russiske fanger rekruttert av leiesoldatgruppen for å kjempe i Ukraina.

I en video publisert onsdag 17. mai sa Medvedev at han ville levere inn dokumenter «i morgen». Dokumenter som han mener kan bidra til å lette returen til Russland.

– Jeg håpet at jeg kunne finne fred og ro her, at jeg kunne legge igjen all politikken, krigen, hæren, men på en eller annen måte klarte jeg ikke det, sier Medvedev på russisk i videoen.

– Vi får se hva som vil skje i Russland. Hvis de dreper meg, ok. Hvis de ikke gjør det, tusen takk. Hvis jeg lever, enda mer takk, sier han.

– Jeg vet ikke noe om dette dessverre. Det høres ut som en misforståelse, skriver Risnes i en sms torsdag morgen.

Medvedev ble i april dømt til 14 dagers betinget fengsel for ordensforstyrrelse og for bæring av luftpistol på offentlig sted. Han var tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann, men ble frikjent for dette.

Nyhetsbyrået Reuters melder at de ikke har klart å få tak i Medvedev på telefon.

– Det kan skje, såframt norske myndigheter stoler på at han får en rettferdig rettergang og human behandling, sa førsteamanuensis Camilla Guldahl Cooper ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole til NTB i januar.

Spørsmålet om Medvedev har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser under sin tid i Ukraina, har hengt tungt over hele saken. Medvedev har gjennom sin advokat påstått at han var vitne til krigsforbrytelser, og han har sagt at han vil vitne om dette for alle som ønsker det.

Kripos har ansvaret for å etterforske mulige krigsforbrytelser i Ukraina fra norsk side, og dette kan også påvirke hans muligheter for å få asyl, ifølge Cooper.

– Det må etterforskes først, for å vite hva han har vært involvert i. Det er stor sjanse for at han som medlem av Wagner-gruppen har begått forbrytelser, men spørsmålet er om de er krigsforbrytelser, sa hun i januar.

Til NRK har Cooper uttalt at man normalt ikke får opphold i Norge dersom man er skyldig i krigsforbrytelser.

26-åringen sier i en video at han føler seg som «en slags gutt i et stort spill», og det ønsker han ikke lenger å være.

Historien skapte overskrifter over hele verden som et sjeldent eksempel på en som hoppet av til et vestlig land etter å ha hevdet å ha kjempet for Wagner-leiesoldatgruppen i Ukraina.

Medvedevs norske advokat Brynjulf Risnes sier til NTB at han ikke kjenner til videoene eller klientens ønske om å reise tilbake til Russland.

Dersom det blir bevist Medvedev har begått krigsforbrytelser, kan Ukraina begjære ham utlevert fra Norge – så sant han fortsatt befinner seg her.

(©NTB)

Flere nyheter: