Menu
Et åpent vindu er en invitasjon til tyver. I første kvartal ble det utbetalt 223,4 millioner kroner i erstatning etter innbrudd og tyverier. Innbrudd og tyverier i boliger står for nesten halvparten av erstatningene. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Antall innbrudd og tyverier øker etter pandemien

Forsikringsselskapene utbetalte 223 millioner kroner i erstatning etter innbrudd og tyverier i første kvartal. Det er 30 prosent mer en samme kvartal i fjor.

Av NTB | 07.06.2023 11:18:49

Fritid: Etter en roligere periode under pandemien, er denne type kriminalitet nå økende, opplyser Finans Norge.

I første kvartal ble det utbetalt 223,4 millioner kroner i erstatning etter innbrudd og tyverier. Innbrudd og tyverier i boliger står for nesten halvparten av erstatningene.

I 2021 ble det registrert 7.641 tyverier og innbrudd i første kvartal. I fjor økte tallet til 8.333 (+9,1 prosent), mens det i samme periode i år er registrert 9.608 tilfeller. Det er en økning på 15,3 prosent.

– Det er viktig å forebygge der vi kan, husk å låse skikkelig med FG- godkjent lås. Det er også lurt å alliere seg med naboer som kan følge litt med, for det kan gjerne se ut som om du er hjemme, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Det har også vært en kraftig økning av tyverier fra kjøretøy, både fra vanlige personbiler, anleggskjøretøy og maskiner – hvor det blant annet stjeles det dyrt utstyr som for eksempel GPS- utstyr.

I tillegg er fritidsbåter og utstyr i disse et yndet objekt for tyvene. De siste årene har mobile vinningskriminelle spesialisert seg på slike tyverier. Hittil i år er gjennomsnittserstatningen på over 60.000 kroner, pluss egenandel.

Finans Norge oppfordrer til å merke og sikre motorene skikkelig for å gjøre det vanskeligere for tyvene.

– Vakthold, bommer og alarmer kan ha stor betydning for å holde tyvene unna båter og havner, sier Neverdal.

(©NTB)

Flere nyheter: