Menu
Tilhengere av høyrepopulisten Paraguayo Cubas hevder at det var omfattende fusk under søndagens valg i Paraguay og støtte mandag kveld sammen med politiet i hovedstaden Asuncion. Cuba kom på tredjeplass i valget som ble vunnet av Santiago Peña fra det konservative Colorado-partiet. Foto: AP / NTB

Anklager om fusk etter valget i Paraguay

Opposisjonen i Paraguay anklager regjeringspartiet for valgfusk, og mandag kom det til sammenstøt med politiet i hovedstaden Asuncion.

Av NTB | 02.05.2023 09:14:12

Krig og konflikter: Den 44 år gamle økonomen Santiago Peña fra det konservative Colorado-partiet gikk seirende ut av søndagens valg i Paraguay med 43 prosent av stemmene.

Meningsmålingene tydet på forhånd på et langt jevnere løp, men den fremste utfordreren Efrain Alegre fra partiet Pakten for et nytt Paraguay måtte nøye seg med 27 prosent.

Høyrepopulisten Paraguayo Cubas fikk overraskende 23 prosent, men hevder at det var omfattende valgfusk. Han har krevd omtelling og oppfordret sine tilhengere til å protestere.

– Vi er ikke fornøyde. Valget ble ganske enkelt stjålet fra oss, sier ektefellen Yolanda Paredes, som selv er senator.

Hundrevis av tilhengere av Cubas samlet seg mandag kveld lokal tid utenfor valgkommisjonens hovedkvarter i Asuncion der de kastet stein og ble møtt med gummikuler fra politiet.

Alegre krever også omtelling og vil ha en uavhengig internasjonal gransking av det elektroniske stemmesystemet som ble benyttet under valget.

Colorado-partiet har styrt Paraguay nesten sammenhengende siden 1947 og sikret seg søndag også flertall både i underhuset og senatet i nasjonalforsamlingen. Partiet vant også 15 av de 17 guvernørpostene som var på valg.

(©NTB)

Flere nyheter: