Menu
Anders Besseberg, som er tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), er tiltalt for grov korrupsjon.

Anders Besseberg i retten: – Jeg vil alltid bli sett på som skandalepresidenten

Anders Besseberg avsluttet korrupsjonsrettssaken mot ham ved å rette fokus mot belastningen etterforskningen og rettssaken har vært for ham.

Av NTB | 15.02.2024 15:27:27

Sport: Besseberg fikk ordet til sluttreplikk etter at prosedyrene var over.

– Det går en grense for hva et menneske kan tåle når man ikke lenger kan se lys i den over fem år lange tunnelen jeg har befunnet meg i, sa han.

Han sa at han har vært utsatt for sammenhengende hets og mobbing helt siden saken oppsto og helt fram til rettssakens slutt. Deretter avviste han igjen blankt å ha gjort seg skyldig i korrupsjon.

– Selv om jeg mottok dyre gaver og ble invitert på jakt av mange, må jeg understreke at jeg aldri har latt meg korrumpere, sa Besseberg.

– Jeg ønsker å påpeke at jeg aldri har omsatt noen av de gaver jeg har mottatt eller på annen måte forsøkt å berike meg i min stilling som president, fortsatte han litt senere.

Deretter gikk han langt i å signalisere at ettermælet uansett er ødelagt for all framtid.

– Hva hjelper det meg, når mine politiske motstandere har lyktes med sine bestrebelser på å tråkke meg dypt ned i gjørma. jeg vil alltid i den tiden jeg har igjen bli sett på som skandalepresidenten, sa Besseberg – og la til:

– Etter å ha viet hele mitt liv til denne idretten, og gjort det jeg mente var riktig, er det bittert å føle seg som villsvinet i Norge. En uønsket art i vår fauna, og kan fritt skytes på hele året.

I sluttreplikken gjentok samtidig den tidligere idrettstoppen at han tar selvkritikk på flere ting. Håndteringen av tidligere IBU-visepresident Aleksander Tikhonov var én av dem. En annen at IBU burde hatt klarere etiske retningslinjer.

Forsvarerne til Besseberg ba på sin side om at den tidligere skiskyttertoppen frifinnes for tiltalen, alternativt ilegges en mild straff for det han står anklaget for.

– Økokrims straffepåstand er altfor, altfor streng. De har mistet hodet, sa medforsvarer Mikkel Toft Gimse.

– Forsvarers prosedyre viser at påtalemyndigheten og forsvarer har diametralt forskjellig syn, sa aktor Marianne Djupesland i en kommentar til forsvarsteamets prosedyre.

Besseberg sa han er overrasket «over det tunnelsyn» han mener påtalemyndigheten har utvist i tematikken rundt Russland og russere.

Aktoratet ba tirsdag om at den tidligere skiskyttertoppen dømmes til tre år og sju måneder i fengsel for grov korrupsjon. Påstanden er også at han bør ilegges en bot på én million.

(©NTB)