Menu
Henry «Enrique» Tarrio ledet tidligere gruppen Proud Boys. Tarrio ble pågrepet to dager før stormingen av Kongressen i en separat sak og beordret ut av Washington. Bildet er tatt i 2020. Foto: Allison Dinner / AP / NTB

Aktoratet mener Proud Boys-leder må dømmes til 33 års fengsel

Justisdepartementet i USA ber om 33 års fengsel for Enrique Tarrio, den tidligere Proud Boys-lederen som er kjent skyldig for angrepsplaner mot Kongressen.

Av NTB | 18.08.2023 11:54:34

Kriminalitet og rettsvesen: Tarrio var ikke selv i Washington da Kongressen ble stormet av avtroppende president Donald Trumps tilhengere 6. januar 2021. Påtalemyndigheten mener imidlertid at han organiserte og styrte medlemmer av den høyreekstreme gruppa som deltok i stormingen.

Motivet var å hindre Kongressen i å godkjenne Joe Bidens valgseier, ifølge kjennelsen fra en domstol i Washington i mai. Slik ville gjerningspersonene forhindre at Trump måtte gå av som president etter at han tapte valget mot Joe Biden i 2020.

Saken mot Tarrio føres av justisdepartementet, som også ber om 33 års fengsel for en av Tarrios medtiltalte.

Proud Boys-forsvarerne framholdt i retten at det verken fantes noen sammensvergelse eller plan om å angripe Kongressen. De malte et bilde av den nyfascistiske gruppa som en uorganisert drikkeklubb hvis medlemmer deltok spontant i opptøyene. Forsvarerne beskriver justisdepartementets påstand om straff som ekstrem og peker på at Trumps uriktige påstander om valgfusk utløste kaoset 6. januar.

Den føderale dommeren Timothy Kelly ventes å forkynne straffen til Tarrio og hans medtiltalte 30. august.

Dersom påtalemyndigheten får medhold, blir straffen den klart strengeste som er avsagt blant de mange rettsprosessene i kjølvannet av angrepet på Kongressen.

(©NTB)

Flere nyheter: