Menu
Aktor Kristy McDonald holder sitt åpningsforedrag i rettssaken mot selskapene som arrangerte turer til en aktiv vulkan i New Zealand, der 22 mennesker mistet livet i et utbrudd. Foto: Lawrence Smith / AP / NTB

Aktor: Turister fikk ingen advarsel før vulkanutbrudd på New Zealand

Turistene som ble utsatt for et vulkanutbrudd på New Zealand, fikk ingen advarsler før de gikk i land på vulkanøya. Det kommer fram i rettssaken mot arrangøren.

Av NTB | 11.07.2023 11:03:04

Kriminalitet og rettsvesen: Det var 47 mennesker fra et australsk cruiseskip på White Island da vulkanen fikk et utbrudd. Flere av dem var på bunnen av krateret. 22 mennesker mistet livet, og mange av de 25 som overlevde, fikk alvorlige brannskader.

Turistene fikk ingen sikkerhets- eller helseadvarsler, ble ikke utstyrt med sikkerhetsutstyr og fikk ingen instruksjoner om eventuell evakuering før de gikk i land på øya, som er toppen av en undersjøisk vulkan.

Øyas eiere, brødrene Andrew, James og Peter Buttle, og deres selskap Whakaari Mangagement Ltd, samt to turselskaper, møtte i retten i Auckland tirsdag, tiltalt for ikke å ha beskyttet turistene og sin egen stab.

Aktor sa ved rettssakens åpning at det konkrete utbruddet på den populære turistattraksjonen i desember 2019 ikke var forutsigbart, men likevel ikke var uventet. Turistene og guidene fikk ingen informasjon om risikoen.

– Turisme på White Island er et risikabelt foretakende. Det innebærer å ta folk til et krater i en aktiv vulkan, der ingen kan forutsi når det blir utbrudd. Og hvis det blir utbrudd, at det er sannsynlig at de dør eller får store skader. Og tragisk nok skjedde akkurat det, sa aktor Kristy McDonald.

Hun viste til at det siden New Zealand ble kolonisert i 1826, har vært 42 utbrudd i vulkanen, som på maori-språket heter Whakaari.

14 australiere, fem amerikanere, to newzealendere og en tysker mistet livet i utbruddet. De øvrige ble evakuert i en kaotisk situasjon der de måtte klatre ned en stige på den eneste lille brygga til en gummibåt. Mange av dem hadde store og smertefulle brannskader, og flere ble kastet ned i båten.

(©NTB)

Flere nyheter: