Menu
USAs tidligere president Donald Trump påstår at FBI fikk myndighet til å bruke dødelig makt mot ham da de ransaket boligen han i 2022. Foto: Mark Peterson / AP / NTB

Aktor ber om at Trump får munnkurv i dokumentsaken

Etter at Donald Trump påsto at FBI ble gitt myndighet til å ta livet av ham under ransakingen av boligen hans, ber påtalemyndigheten om å pålegge ham munnkurv.

Av NTB | 25.05.2024 09:04:52

Politikk: Aktor i saken, Jack Smith, ba fredag en føderal dommer om å forhindre Trump fra å komme med nye uttalelser «som utgjør en fare for rettshåndhevelsen», skriver nyhetsbyrået Reuters på bakgrunn av et rettsdokument.

«Trumps gjentatte feilkarakterisering av disse faktaene i vidt distribuerte meldinger om forsøk på å drepe ham, familien hans og Secret Service-agenter, har satt politimenn involvert i etterforskningen og rettsforfølgelsen av denne saken, i fare. Det har også truet integriteten til disse prosedyrene,» skriver Smith.

Videre skriver aktoren at begrensning av fremtidige, lignende uttalelser ikke begrenser Trumps ytringsfrihet.

«Onde Joe Bidens justisdepartement, i den ulovlige og grunnlovsstridige ransakingen av Mar-a-Lago, ga FBI MYNDIGHET TIL Å BRUKE DØDELIG MAKT», skrev han.

Smith avviser Trumps påstander, som han beskrev ifølge rettsdokumentet som «grovt misvisende».

Blant dem var topphemmelige dokumenter som omhandlet militære spørsmål og USAs atomvåpenprogram.

31 av tiltalepunktene i denne saken, som gjerne omtales som dokumentsaken, dreier seg om brudd på USAs spionasjelov. Trump nekter straffskyld og har hevdet at han som president hadde myndighet til å avgradere dokumentene og derfor kunne ha dem.

Saken er en av fire straffesaker mot den tidligere presidenten. Tidligere i mai besluttet dommeren i saken å utsette den på ubestemt tid.

Den tidligere presidenten, som igjen forsøker å komme til makten i høstens presidentvalg i USA, kom med påstanden i et innlegg på plattformen sin Truth Social.

I august 2022 tok FBI-agenter seg inn i Trumps bolig Mar-a-Lago i Florida. Og der fant de rundt 13.000 dokumenter lagret i kasser som sto stablet i boligens dusjrom, baderom, soverom, på et kontor og i et lagerrom.

(©NTB)

Flere nyheter: