Menu
Det frarådes å spise blåskjell plukket en rekke steder i landet deriblant fra Rogøysund på Bømlo. Foto: Geir Olsen / NTB

Advarer mot å spise skjell på Bømlo

Mattilsynet har sendt ut advarsel om å spise blåskjell fra Rogøysund på Bømlo.

Av Egil M Solberg | 05.07.2023 14:07:21

Blåskjell: Giftstoffer fra en alge gjør det utrygt å spise blåskjell og kamskjell dette området på Bømlo.

Det skriver de på Matportalen.no i Blåskjellvarselet for uke 27. Advarselen gjelder både blåskjell og kamskjell.

26. juni ble det påvist konsentrasjoner av algen Alexandrium spp. Denne algen lager giftstoffer som kan forårsake paralyse ved lammelser som påvirker nervesystemet.

– De første symptomene om man får i seg dette giftstoffet er prikking i leppene og i fingrene. Det skjer innen 30 minutter etter at man har spist skjellene, sier Merete Hestdal, prosjektkoordinator for det nasjonale overvåkingsprogrammet for skjell i Mattilsynet, til BA.

Ved store konsentrasjoner av giftstoffet kan det spre seg videre i kroppen og i verste fall lamme ulike funksjoner, som pusten.

– Om du begynner å føle deg nummen i kroppen etter å ha spist skjell bør du kontakte lege, sier Hestdal til avisa.

Flere nyheter: