Menu
Eu-parlamentets president Roberta Metsola mener vedtaket om å bevilge 35 milliarder euro til Ukraina er historisk fordi det er Russland som faktisk betaler. Foto: AP / NTB

EU-parlamentet gir grønt lys for Ukraina-bistand

EU-parlamentet sier et klart ja til et lån til Ukraina på 35 milliarder euro.

Av NTB | 22.10.2024 12:49:14

Krig og konflikter: 518 av parlamentets 720 representanter stemte tirsdag for støtten.

Pengene inngår i planen fra G7-landene om å gi Ukraina finansiell bistand med i alt 50 milliarder dollar (45 milliarder euro).

35 milliarder euro tilsvarer drøyt 413 milliarder kroner.

EU-parlamentets president Roberta Metsola omtaler vedtaket som historisk ettersom Russland indirekte er med på å støtte Ukraina økonomisk.

– Med dette vedtaket sender vi et sterkt signal om at Russland som aggressor kommer til å måtte betale for de ødeleggelsene de har forårsaket, sier hun.

En forlengelse av frysningstiden vil åpne døra for at også USA vil bidra med støtte.

Ungarn, som har formannskapet i EU dette halvåret, vil imidlertid ikke sette saken på dagsordenen før etter det kommende presidentvalget i USA.

Lånet skal nedbetales ved hjelp av avkastningen fra russiske midler som EU har frosset etter invasjonen av Ukraina i 2022. I alt dreier det seg om rundt 210 milliarder euro.

Samtidig fortsetter Ungarn å blokkere et vedtak om å forlenge perioden midlene kan holdes fryst, fra dagens seks måneder til tre år. Dermed må det gjøres et nytt vedtak hvert halvår.

(©NTB)

Flere nyheter: