Menu
Arkivbilde: Cornelius Poppe / NTB

Vedlikehold på Kårstø ga laveste handelsoverskudd på tre år

Handelsoverskuddet i september var det laveste på tre år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Bakgrunnen er vedlikeholdsstans på Kårstø.

Av NTB | 15.10.2024 08:11:16

Arbeidsliv: Kårstø prosessanlegg er Europas største i sitt slag. 30. august startet en omfattende vedlikeholdsstans. Oppkjøringen startet ikke igjen før den 14. september. Dette fikk konsekvenser for norsk økonomi.

– Handelsoverskuddet i september er det laveste hittil i år og har ikke vært lavere siden juni 2021. Nedgangen er preget av vedlikehold i produksjonen av naturgass og olje, og svekket oljepris, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus i SSB.

Eksportinntektene svekket seg i forrige måned med 2,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportverdien på 132 milliarder kroner i september er 13,9 prosent lavere enn måneden før.

Verdien av importen endte på 89,2 milliarder kroner, noe som er en oppgang på 1,2 prosent fra samme periode året før. Det førte til et handelsoverskudd på 42,8 milliarder kroner, en nedgang på 10,1 prosent fra september i fjor og hele 32,6 prosent lavere enn i august.

Flere nyheter: