LIVESENTER
Menu

Mellom 10 og 15 dyr gikk tapt brann i Tysvær

Ingen personer ble skadet, men mellom 10 og 15 storfe døde i en brann i en driftsbygning på en gård i Tysvær i Rogaland torsdag.

Av NTB | 04.10.2024 05:21:11

Kuriosa og kjendiser: Det var omtrent hundre dyr i bygningen da brannen oppsto, og flertallet ble reddet ut.

– Vi vet ikke sikkert, men mellom 10 og 15 dyr skal ha brent inne, forteller operasjonsleder Dag Steinkopf i Sørvest politidistrikt til NTB fredag morgen.

Nødetatene fikk melding om brannen fra bonden selv klokken 15.50 torsdag. En drøy time senere varslet brannmannskapene at de begynte å få kontroll på flammene.

Etterslokkingen var i gang ved 22-tiden torsdag kveld.

– Nå jobbes det med å få ut de siste dyrene. De har stått fast i en del av bygget som ble ødelagt i brannen, sier vakthavende brannsjef Ole-Martin Nordstrand som var på stedet torsdag kveld.

Han sier bonden har fått hjelp fra naboer, kjenninger og ansatte fra slakteriet for å få ut de siste kyrne.

– Det er en hel gjeng som har stilt opp her. Det er imponerende innsats som er gjort, sier Nordstrand til NTB.

– Noen dyr blir omplassert, og noen dyr gikk tapt i brannen, sier Nordstrand.

Han kan ikke si nøyaktig hvor mange dyr som døde. Det er heller ikke klart hva som var årsaken til at det begynte å brenne.

Nordstrand sier at folk med gårdsbruk bør tenke gjennom hva de skal gjøre om det begynner å brenne der dyrene befinner seg.

– Det er viktig for en bonde å ha en beredskapsplan om det blir brann, på samme måte som vi har for bygg med mennesker i. De må kjenne bygget sitt, og forberede seg så godt de kan. Dette er en stor belastning for bonden, sier han.

Omtrent halve bygningen ble ødelagt i brannen. Rundt halvparten av kyrne ble reddet ut i løpet av den første timen med arbeid, men mange ble sittende fast i en del av bygget det var vanskelig å få de ut fra.

Brannsjefen sier at en del av dyrene nå blir sendt til slakt. Det var allerede bestemt at dyrene skulle slaktes, men dette blir nå framskyndet.

(©NTB)

Flere nyheter: