Menu
President Joe Biden talte til nasjonen fra Det ovale kontor i Det hvite hus onsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Diplomatisk, men tydelig Biden – hardt angripende Trump

Joe Biden nevnte ikke Donald Trump ved navn i sin første tale etter valgkamp-exiten, men var tydelig i sitt budskap. Trump på sin side sparte ikke på kruttet.

Av NTB | 25.07.2024 06:12:46

Krig og konflikter: – Det er en tid og et sted for yngre stemmer. Den tiden er nå, sa Biden i den talen fra Det ovale kontor i Det hvite hus.

Han snakket om hvorfor han valgte å tre til side og anbefale Det demokratiske partiet å velge Kamala Harris som kandidaten som skal utfordre Donald Trump ved presidentvalget i november.

Kamala Harris kunngjorde tidligere denne uka at hun har sikret nok delegatstøtte til å bli valgt som kandidat.

– Hun er erfaren, hun er tøff, hun er dyktig. Hun har vært en utrolig partner for meg og en leder for landet vårt. Nå er valget opp til dere, det amerikanske folket, sa Biden.

Både Biden og Harris har gjort det klart at de mener valget står mellom frihet og kaos. I talen sendt fra Det ovale kontor i Det hvite hus voktet Biden seg for drive åpenlys valgkamp, og han nevnte ikke Donald Trump ved navn.

Biden sa at han er takknemlig over å ha tjenestegjort som president – og trakk fram at en gutt med stamming ikke kunne ha endt i presidentkontoret i noe annet land.

Onsdag gjorde Biden det imidlertid helt klart at han vil ha fokus på jobben som president i de seks månedene som er igjen av perioden.

I den elleve minutter lange talen lovet han å fortsette å kjempe for støtte til Ukraina og for å få stanset Gazakrigen. Han varslet i tillegg en høyesterettsreform.

– Jeg ærer dette embetet, men jeg elsker landet mitt høyere, gjorde presidenten klart – og han mener velgerne nå må avgjøre om de går for «håp eller hat».

– Det flotte med USA er at konger og diktatorer ikke styrer. Det gjør folket. Historien ligger i deres hender. Makten er i deres hender. Den amerikanske tankegangen ligger i deres hender, sa han.

Flere republikanere har ment at Biden bør trekke seg umiddelbart som president og pekt på at dersom han ikke er skikket til å være presidentkandidat, er han heller ikke skikket til å lede landet nå.

Trump langet ut mot Biden da han besøkte North Carolina

Donald Trump holdt onsdag kveld den første valgkamptalen etter at Kamala Harris trådte fram som Demokratenes presidentkandidat. Talen ble holdt i byen Charlotte i North Carolina, som er en såkalt vippestat, der ingen kandidat eller parti uten videre kan regne med et sikkert flertall ved presidentvalget.

Trump spilte på frasen han ble berømt for i realityserien «The Apprentice».

Først var det Joe Bidens exit som presidentkandidat som var tema.

– For tre dager siden slo vi offisielt den verste presidenten i vårt lands historie, sa Trump.

Så fikk Harris gjennomgå, blant annet for grensepolitikken, der Trump ga henne skylden for å ha sluppet inn 20 millioner ulovlige innvandrere.

– Alt Kamala rører, blir en katastrofe, sa Trump.

– Kamala, you’re fired, sa han til enorm jubel.

– Hun er en radikal venstregalning som kommer til å ødelegge landet vårt, sa Trump om Harris, som tidligere denne uka sikret seg et overveldende flertall av delegatene i forkant av at Demokratenes landsmøte skal velge partiets presidentvalget.

Trump hevdet til og med at Harris ønsker «abort i åttende eller niende måned av svangerskapet», så vel som «helt fram til fødselen og til og med etter fødselen, en henrettelse av en baby».

(©NTB)

Flere nyheter: