Menu
Donald Trump hevet en knyttneve til værs etter attentatet til jubel fra folkemengdene. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Trump overlevde attentat – fortsetter valgkampen

Den antatte gjerningsmannen er drept etter at Donald Trump ble skutt i øret på talerstolen på et valgarrangement lørdag. Ekspresidenten fortsetter valgkampen.

Av NTB | 14.07.2024 11:43:20

Kriminalitet og rettsvesen: Rundt ti minutter etter at Trump hadde gått på talerstolen på valgkamparrangementet i Butler i Pennsylvania lørdag kveld, ble han truffet av et skudd som gikk gjennom deler av det ene øret.

Lyden av flere høye smell gjenlød gjennom forsamlingen, og folk kastet seg ned. Trump grep seg til hals- og øreområdet og umiddelbart dukket ned bak talerstolen.

Han ble så hjulpet opp igjen av Secret Service-agenter, som ga ham dekning. Man kunne se blod i ansiktet og på det ene øret hans, og han hevet en knyttet neve i været, noe som utløste jubel fra folkemengden.

Beskyttet av Secret Service ble han deretter geleidet ned fra talerstolen ut til en bilkortesje og kjørt til sykehus, mens politiet begynte å evakuere området.

Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av skarpskyttere på et tak i nærheten av der valgkampmøtet ble holdt.

Senere lørdag kveld ble Trump utskrevet. I sin første uttalelse, lagt ut på Truth Social, skrev han at han blødde mye, og at han derfor skjønte hva som hadde skjedd.

– Jeg ble skutt med en kule som gikk gjennom øvre del av det høyre øret mitt. Det er uvirkelig at en slik handling kan skje i landet vårt, skrev Trump.

Trump kondolerer til familien til mannen som ble drept på valgkampmøtet, og han takker Secret Service og politi for å ha handlet raskt under skytingen.

Søndag kom han med en ny uttalelse på Truth Social, der han ba folk om å stå sammen.

– Akkurat nå er det viktigere enn noen gang at vi står samlet og viser vår karakter som amerikanere, skrev han og la til at han ser fram til Republikanernes landsmøte som starter mandag i Milwaukee.

Det er første gang en amerikansk president eller kandidat i et større parti er truffet av skudd siden attentatet på Ronald Reagan i 1981.

Skuddene så ut til å komme fra et område som lå utenfor det som var sikret av Secret Service. På en pressebrifing sent lørdag kveld sa FBI-tjenestemenn at det var overraskende at den mistenkte klarte å avfyre flere skudd.

Secret Service hadde ingen representant på brifingen, som inkluderte FBI og statlige politimyndigheter. FBI leder nå etterforskningen av angrepet.

Timer etter angrepet innkalte tilsynskomiteen i Representantenes hus Secret Service-direktør Kimberly Cheatle til en høring 22. juli.

I en uttalelse like etter klokken 20 lørdag, rundt to timer etter angrepet, sa Trumps eldste sønn Donald Trump Jr. at han da hadde snakket med faren på telefon og at «han er i god form».

– Han kommer aldri til å stoppe kampen for å redde USA, uansett hva det radikale venstre kaster mot ham, sier Trump Jr. videre i uttalelsen.

Trumps valgkampteam øker sikkerheten etter attentatet mot den tidligere presidenten. Blant tiltakene er flere væpnede vakter.

Det kommer fram i et brev som er sendt ut til de ansatte i valgkampen, ifølge Reuters, som viser til Politico.

ABC News skriver samtidig at sikkerheten ved Republikanernes landsmøte skal gjennomgås på nytt.

FBI har identifisert mannen som Thomas Matthew Crooks fra Bethel Park i Pennsylvania, en forstad til Pittsburgh omtrent 70 kilometer fra Butler, hvor Trump holdt sin tale.

Washington Post skriver at mannen var registrert republikaner i delstatens valgregister, men i 2021 ga han også 15 dollar til en demokratisk aksjonskomité.

Politiet beslagla et halvautomatisk våpen av typer AR-15 ved siden av liket til Crooks, og det er funnet eksplosive gjenstander i bilen hans. Våpenet ble lovlig kjøpt av faren hans for minst seks måneder siden.

– Jeg er takknemlig for å høre at Trump er i sikkerhet og god form. Jeg ber for ham og familien, og for alle som var til stede på arrangementet, sa han i en kort uttalelse.

– Jill og jeg takker Secret Service for å ha brakt Trump i sikkerhet. Det skal ikke være rom for denne type vold i USA. Vi må stå samlet som én nasjon, og fordømme volden, het det videre.

USAs tidligere presidenter George W. Bush og Barack Obama fordømmer også angrepet, i likhet med republikanske og demokratiske topper i Kongressen.

Trumps kone Melania kaller attentatmannen et monster.

– Et monster som betrakter min ektemann som en umenneskelig politisk maskin, forsøkte å kvele min manns lidenskap – hans latter, hans åpenhet, hans kjærlighet til musikk og hans inspirasjon, sier den tidligere førstedamen i en uttalelse delt på X.

Som følge av attentatet setter Demokratene sin valgkamp på pause. Alle meldinger som sendes til Bidens velgermasse, stoppes inntil videre, og i tillegg skal alle fjernsynsreklamer fjernes så fort som mulig, sett i lys av lørdagens skyteangrep, heter det i en uttalelse fra Bidens valgkampstab.

Noen av Trumps republikanske allierte mener angrepet var politisk motivert, blant dem kongressrepresentant Marjorie Taylor Greene, kongressrepresentant Steve Scalise og Trumps mulige visepresidentkandidat J.D. Vance.

– Bidens valgkampapparats sentrale premiss går ut på at president Donald Trump er en autoritær fascist som må stanses for alt det er verdt. Denne retorikken er direkte årsak til attentatet på Trump, skriver Vance.

En rekke utenlandske ledere har fordømt angrepet mot Trump. Blant dem FNs generalsekretær António Guterres, Ungarns statsminister Viktor Orban, Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier hun er dypt sjokkert over angrepet.

– Vi peker mot ham, mens politiet er nede på bakken og løper rundt. Politiet visste ikke hva som skjedde, sa han blant annet.

I intervjuet sier Greg Smith at han ikke tror politiet så skytteren på grunn av skråningen på taket han lå på.

– Hvorfor er det ikke Secret Service-folk på alle takene rundt her? Dette er ikke noe stort sted, sier Smith til kanalen.

– Så du hva som skjedde med skytteren? spør BBC-reporteren.

– Å, ja. De blåste hodet av ham, sier han.

En tilhører i folkemengden ble truffet av skudd og ble drept. To andre ble også rammet og sendt til sykehus med kritiske skader. Mannen som ble drept, var en 50 år gammel mann som kastet seg foran familien for å beskytte dem mot kulene, ifølge Pennsylvanias guvernør.

Attentatet har reist spørsmål om sikkerhetssvikt fra Secret Service, som gir tidligere presidenter livstidsbeskyttelse.

Etter at han ble utskrevet fra sykehuset i Butler, dro Trump til golfklubben sin i Bedminster i New Jersey.

Ifølge CNN, som viser til kilder i FBI, er den antatte gjerningsmannen en 20-åring fra Pennsylvania. Så langt har de ikke kjennskap til motivet for angrepet.

President Joe Biden ble orientert underveis om dramaet, og han snakket senere på kvelden med Trump på telefon.

Trumps republikanske allierte grep begjærlig til bildene av ham med blod i ansiktet som hytter med neven, og framstilte ham som en helt etter attentatet.

Et øyenvitne sa til BBC at han så en væpnet mann på et tak nær valgkamparrangementet like før skytingen, og at han prøvde å varsle politiet.

Flere nyheter: