Menu
Aleksej Navalnyjs talsperson Kira Jarmysj bekrefter at han er død, og krever at liket utleveres til familien. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB

Støttespillere hevder Navalnyjs lik er borte: – Opplagt at de lyver

Aleksej Navalnyjs støttespillere søker etter liket til den avdøde opposisjonspolitikeren. De hevder det skjules fra dem.

Av NTB | 17.02.2024 14:08:19

Politikk: Lørdag bekreftet Navalnyjs talsperson Kira Jarmysj at 47-åringen var død.

– Aleksej Navalnyj ble drept. Dødsfallet inntraff klokken 14.17 lokal tid fredag, ifølge den offisielle beskjeden til Aleksejs mor, skriver hun på X/Twitter.

Navalnyjs mor var lørdag på vei til straffekolonien der sønnen ble holdt, og til slutt døde. Der ble hun fortalt at liket var fraktet til en nærliggende by.

– En ansatt på straffekolonien sier at liket hans nå er i Salekhard. Nå gjør de «undersøkelser» på ham, skriver Jarmysj videre.

– Nå sier etterforskningskomiteen at Aleksejs lik ikke blir frigitt til slektningene hans før undersøkelse er ferdige, skriver Jarmysj.

Jarmysj skriver at de skal ha fått beskjed om at resultatene vil være klare neste uke.

– Det er opplagt at de lyver og gjør alt de kan for å ikke gi fra seg liket hans.

Dødsårsaken er så langt uklar, men fengselsmyndighetene sier at Navalnyj døde plutselig etter en spasertur.

Ifølge Ivan Zjdanov, en nær alliert av Navalnyj, skal moren og advokaten ha fått beskjed fra straffekolonien om at dødsårsaken var «plutselig død».

Navalnyj var den mest profilerte kritikeren av president Vladimir Putin da han i august 2020 ble forgiftet. Han returnerte til Russland etter behandling i Tyskland og ble da pågrepet.

Blant annet var han dømt for ekstremisme, underslag og hvitvasking. Tilhengerne hans mener anklagene var politisk motivert.

Kort tid etterpå kom det imidlertid en ny melding. Navalnyjs mor og advokat har vært på likhuset i Salekhard, og fått beskjed om at liket ikke er der.

Russiske fengselsmyndigheter meldte fredag at Navalnyj hadde dødd plutselig i en straffekoloni i Jamal-Nenets, langt nord i det sentrale Russland.

Han har inntil nå sittet fengslet i straffekolonien i Jamal-Nenets, der han sonet flere ulike straffer på til sammen over 30 år.

Flere nyheter: