Menu
Arkivbilde: Privat

Frykter gjeldsbombe i Karmsund Havn

Karmsund Havn ønsker å endre selskapsform fra interkommunalt selskap (IKS) til aksjeselskap (AS) for å kunne låne mer penger. - Dette er ikke er en god ide', sier Robin Hult (Sp) i Karmøy.

Av Egil M Solberg | 21.01.2024 08:31:43

Politikk: Havnen nærmer seg maksgrensen for lånerammen fra eierkommunene.

Den viktigste årsaken til at Karmsund Havn ønsker å bli AS, er muligheten det vil gi til å låne mer penger, skriver Haugesunds avis.

– Vi som eiere av selskapet tar på oss en risiko hvis selskapet blir insolvent. De har da sagt at de kan selge eiendommer for å betjene gjeld (står i utredningen), påpeker Hult overfor Radio Haugaland.

Havnestyret har bedt eierkommunene om å behandle saken i løpet av første halvår i år. Dersom politikerne godkjenner forslaget, vil det nye Karmsund Havn AS være operativt fra 1. januar 2025.

– Jeg er ikke udelt positiv til dette. Tromsø kommune bestemte i august i fjor at de skulle fortsette med nåværende organisering – kommunalt foretak. Det ville de for å ha kontroll, opplyser Hult.

Karmsund Havn (IKS) har fra før svært høy gjeld, noe som tynger haveselskapets økonomi.

En arbeidsgruppe ledet av Haugesunds næringssjef Annette Sæther skal nå utarbeide saksdokumentet som politikerne skal ta stilling til, skriver avisa.

Flere nyheter: